Заради опасения от застрояване се удължава срокът за консултации по устройствения план на Царево

6545
Заради опасения от застрояване се удължава срокът за консултации по устройствения план на Царево

Министерството на регионалното развитие и благоустройството удължава до 31-ви март тази година срока за провеждане на консултации по екологичната оценка на проект за Изменение на Общ устройствен план (ИОУП) на Община Царево.

Променя се и датата за обществено обсъждане на проекта, Доклада за екологична оценка, Доклада за оценка на съвместимостта и всички приложения към тях. То ще се проведе на 13.04.2020 г. от 17:30 часа в залата на читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба МРРБ, в качеството на възложител, публикува съобщение за откриване на процедура за провеждане на консултации по изготвения доклад за екологична оценка (ЕО) на проекта за ИОУП на Община Царево. Първоначално бе предвидено те да се проведат от 14.02.2020 г. до 16.03.2020 г. и за провеждане на обществено обсъждане на 23.03.2020 г.

Поради постъпило в министерството предложение от кмета на Община Царево за удължаване на тези срокове, предвид големия обществен интерес и с оглед осигуряване на прозрачно провеждане на процедурата, те се променят, посочват от МРРБ.

Опасения от презастрояване

Областен управител не знаел какво пише в нов закон и пуска противоречаща му наредба за къмпингуването

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков реши да не спира новата наредба за опазване на обществения ред в Царево, която въвежда рес...

Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк "Странджа". От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, уточнява в съобщение инициативата "Зелени закони".

Природозащитниците уточняват, че това предвижда новият общи устройствен план (ОУП) на на община Царево, публикуван за обществено обсъждане.

От 22 години Община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк "Странджа", отбелязват от "Зелени закони". Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия.

Общите устройствени планове (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за планиране на територията. Преди две години общинските съветници в Царево дадоха одобрение за изработване на план за застрояване парцел от 22 169 кв. м в местността Силистар. Предложението на кмета Георги Лапчев беше да се изработи подробен устройствен план (ПУП) за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД, който, според информация на сайта "Бивол", да му позволи да го застрои с вилни сгради.

Този ПУП за застрояване на най-южния пясъчен плаж на България и в момента е в сила, тъй като жалбата, която през 2018 г. областният управител заведе срещу решението на община Царево, е отхвърлена от съда. Това се е случило с Определение № 14712 ОТ 29.11.2018 Г. на Върховния административен съд, тъй като областният управител не е сред приетите от Закона за устройството на територията заинтересовани лица, които имат право да обжалват такива решения.

Кметът на Царево: Фалшива новина е, че се готви застрояването на плаж "Силистар"

Фалшива новина е, че плажът „Силистар“ ще бъде застрояван, това беше политическа заигравка от страна на опозицията. Това ка...

В анализа си за "Зелени закони" експертът Тома Белев отбелязва, че вече одобрени подробни устройствени планове могат да бъдат отхвърлени от общината при приемане на ОУП. При тази "нулева хипотеза" теоретично общината може да прецени, че досегашните зони за урбанизация са достатъчни и да не предвижда разширяването на площите за строителство, както и да отмени по-рано одобрени ПУП. Случаят с община Царево обаче не е такъв - в сила остава и приетият през 2018 г. ПУП за Силистар, който е включен в предлагания нов общ устройствен план на общината. А и общината добавя нови "зони за урбанизация".

В интервю за националното радио експертът Тома Белев също пояснява, че документацията е предоставена в трудно разбираем вид. "Предлагат се едни документи, които са зачертавания, подчертавания електронни, с въпросителни, неформатирани, с множество грешки", уточнява Белев и окачествява като обида към министерството, общината и гражданите представянето на нечетлива документация.

Мотиви за застрояването - няма

Дългогодишният експерт на "WWF-България" Катерина Раковска цитира, че според стр. 242 на доклада по екологична оценка на Общия устройствен план на община Царево изрично се посочва: "Жилищните територии в настоящите граници на населените места са предостатъчни, като следва да се отбележи и големият дял на необитаемите жилища - около 62.6%, повечето от които вили, апартаменти и къщи за почивка, формиращи значителен дял от местата за настаняване."

Раковска уточнява пред "Дневник", че и в стр. 67 от доклада по Екологична оценка на проекта за устройствен план се цитира и Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма, в която изрично е записано, че сред основните "негативи за сектора, отнасящи се и за община Царево", е посочено на първо място именно презастрояването.

Общинският съвет на Царево одобри застрояването на Силистар

Общинският съвет в Царево одобри предложението на кмета Георги Лапчев за изработване на план за застрояване на част от местността Силис...

В същото време предвижданията са за нови проектни площи за следните устройствени зони: вилни, курортни и разширения на жилищни зони.

Кметът на Царево - няма да има застрояване на "Силистар"

Фалшива новина е, че плажът „Силистар“ ще бъде застрояван, това беше политическа заигравка от страна на опозицията. Това каза кметът на Царево Георги Лапчев. Става въпрос за един имот, който е на повече от половин километър от плажа. Изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи – защото той е там на практика, но на документи го няма“, обясни Лапчев, цитиран от "Фокус".

Припомняме, че премиерът разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет - Царево по казуса „Силистар“. По-рано общинарите одобриха предложението на кмета Георги Лапчев за изработване на план за застрояване на част от местността Силистар, съобщи сайтът "Биволъ".. Става дума за парцел от 22 169 кв. м. Лапчев предлага да се направи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД. В съвета влизат 13 съветници, като предложението на Лапчев е получило подкрепа от деветима от тях, от които 8 са от партия ГЕРБ. Трима са гласували против - двама съветници на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).

От БСП пък разпространиха позиция, в която заявяват, че премиерът Бойко Бориосов няма правомощия да спре решението и това може да направи само областният управител.

АКФ: Общият устройствен план на Царево се изработва в нарушение на законодателството

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на регионалното развитие и благоустройство затова ч...

Къде да намерите информация

Съобщението за провеждане на консултациите заедно с текстовите и графични материали в цифров вид са публикувани на:

- на интернет страницата на МРРБ на адрес: https://www.mrrb.bg/bg/konsultacii-po-eo-na-proekta-za-izmenenie-na-oup-na-obstina-carevo/;

- на интернет страницата на Община Царево на адрес: http://www.tzarevo.net/index.php/novini/obyavi-i-saobshteniya/item/2488-2020-02-13-13-47-59.

Съобщението за провеждане на консултации е публикувано и на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/suobstenie-za-vuzobnovyavane-na-konsultaciite-po-doklad-za-ekologichna-ocenka-na-proekt-za-izmenenie-na-obst-ustrojstven-plan-ioup-na-obstina-carevo/.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...