Защитници на животните призовават да се спре отглеждането на големи котки в плен

3214
Защитници на животните призовават да се спре отглеждането на големи котки в плен
Снимка: Hristo Vladev

Продължават усилията по събиране на подписи срещу лошите условия в българските зоопаркове. От "Четири лапи" разпространиха публикация, че тяхната онлайн петиция вече е подписана от 50 000 души.

"С радост искаме да ви информираме, че заедно успяхме да достигнем до 50,000 подписа на нашата петиция за по-добра среда и грижа за животните, които се отглеждат в жестоки условия в българските зоопаркове! Сега ни предстои следващата стъпка - да връчим подписите ви и подробния ни доклад на Министерството на околната среда и водите и да предадем посланието на Европейската комисия, за да поискаме спешни действия за подобряване света на дивите животни в българските зоопаркове. Подробния доклад за зоопарковете може да намерите тук", отбелязват от "Четири лапи".

"Четири лапи" стартира международна петиция за условията в българските зоопаркове

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира онлайн петиция, с която призовава Европейската ком...

Междувременно от организацията "Хора за етично отношение към животните" (PETA), припомнят съдбата на лъвчетата Терез и Масуд. "Лъвът Терез почина миналата седмица въпреки всички положения усилия за спасяване на живота му. Състоянието му се се влоши рязко през последните седмици, след като лъвът разви бъбречна недостатъчност. Терез и неговият брат Масуд са родени през декември 2017 г. в зоологическата градина в град Разград, която по това време работи без валиден лиценз.

Лъвовете - резултат от близкородствено развъждане - се разболяват тежко скоро след раждането си. След организираните протести за извеждането на двата лъва от зоопарка, те бяха отгледани от природозащитничка и по-късно, с помощта на защитници на животните, настанени в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия. Масуд почина миналата година, в следствие на сериозни неврологични увреждания, резултат от близкородствено развъждане.

"Никое животно не може да води добър живот в зоологическа градина. Особено големите котки често страдат от поведенчески проблеми в резултат на лошите условия, в които се отглеждат. В добавка към това, могат да се проявят здравословни проблеми, които често вървят ръка за ръка с безотговорното кръстосване. Терез току-що е навършил три години – естествената продължителност на живота на лъвовете е до 20 години“, казва д-р Ивон Вюрц, биолог и специалист по животните в развлекателната индустрия в PETA Германия. "Призоваваме за незабавно спиране на размножаването и край на отглеждането и затварянето на големи котки в зоологически градини и паркове за животни", казват още от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com