Защо МС отпусна 14,7 млн. лв. за противоградови ракети при действащ договор?

8143
Защо МС отпусна 14,7 млн. лв. за противоградови ракети при действащ договор?
Снимка: БГНЕС

През февруари месец т.г. за 14 000 противоградови ракети правителството отпусна на Министерството на земеделието, храните и горите допълнително (МЗХГ) сумата от 10,4 млн. лева. В сряда – на 12-ти август, за 6 000 противоградови ракети Министерският съвет одобри на същото министерство допълнително 4,3 млн. лева. Тоест, досега са осигурени общо 14,7 милиона лева за целта през настоящата година.

През 2019 г. обаче между Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) и фирма „Стройпроект“ ЕООД е подписан Договор № ФСД-27-38 от 09.05.2019 г. на обща стойност 40 650 000 лева с ДДС за доставка на противоградови ракети в срок от 4 години. Договорът не е изтекъл. Справка в документацията за възложената обществена поръчка сочи, че тя не е обявена при неосигурено финансиране.

В тази връзка Actualno.com отправи въпрос към МЗХГ защо са били необходими тези допълнителни 10,4 млн. лева при действащ договор.

„През 2019 г. в следствие на проведена процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Доставка на противоградови ракети с далечина на полета в точката на самоликвидация по „X“ 6 000 – 6 500 м., при елевация 55° и надморска височина 0 м.“ Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) е сключила договор с дружеството „Стройпроект“ ЕООД. Съгласно параметрите на поръчката, договорът е сключен при определен финансов лимит от 40 650 000 лв. с ДДС. Договорът поражда своето действие от датата на сключването му и е със срок на действие 4 години или до достигането на заложения финансов лимит. Поради специфичния характер на противоградовите ракети и краткия им гаранционен срок, ракетите не се закупуват наведнъж, а се доставят след предварителна заявка от страна на ИАБГ към дружеството-изпълнител на необходимото ѝ количество. Към момента за тази година по договора са направени две заявки от страна на Агенцията“, се сочи в отговора на агроминистерството.

От там уточняват, че през месец февруари тази година Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е отпуснала допълнително 10 440 000 лв. по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите.

Средствата са за закупуване на 14 000 противоградови ракети от страна на ИАБГ, с цел да бъде осигурена нормалната зареденост на всички 261 ракетни площадки за предстоящия активен сезон за борба с градушките.

Предвид повишения интензитет и честота на градоопасните процеси, от началото на активния сезон за борба с градушките са употребени 10 835 противоградови ракети. Поради тази причина, за да бъде осигурена нормалната зареденост на ракетните площадки до края на сезона за борба с градушките, бе необходимо да бъдат закупени и доставени още 6 000 противоградови ракети.

Купуваме 3,5 пъти повече противоградни ракети, отколкото имаме за тази година

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 10,4 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. С ...

„За тази цел МЗХГ отправи искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за отпускане на 4 320 000 лв. за закупуване на противоградови ракети“, допълват от МЗХГ.

Припомняме, че  „Стройпроект“ е еднолична фирма на Христо Крушарски – собственик на пловдивския футболен клуб "Локомотив".Тя спечели поръчката за доставка на противоградови ракети в конкуренция с „Дунарит“ АД, поради специфичните изисквания на възложителя. Втората е била отстранена от участие, защото през последните три години не е извършила доставки, сходни или идентични с предмета на обществената поръчка.

Но от 2015 година насам, пак по договор с Изпълнителна агенция "Борба с градушките" именно "Стройпроект" изпълнява договор за доставка на противоградните ракети. Тогава поръчката е била за почти 22,5 млн. лева, отново за 4-годишен период.

След публикуването на статията през юни месец 2019-та година ни потърси изпълнителният директор на отстранената от участие "Дунарит" АД – Петър Петров, за да изрази своята позиция по темата, наричайки поръчката "скандална". Според него за ИАБГ "сходни" означава противоградови ракети и "идентични" пак означава противоградови ракети.

„А условията за плащане са убийствени. Общо взето доставчикът трябва да ги произведе, а Агенцията, ако иска, ще ги плати, когато реши и колкото реши. Заради това през 2015 година не участвахме. Ние и да бяхме доставчик, пак нямаше да ни одобрят през 2015 година. Поради същите причини, поради които и сега не ни одобриха. Първо, това според мен е безочие. Второ, това значи, че в България може да има само един доставчик. Защото след като той е спечелил веднъж, няма как друг да спечели вече тази поръчка“, каза Петров.

Кабинетът отпусна още 6 млн. лева за противоградни ракети

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за разп...

„Има и още едно интересно условие - че доставчикът поема ангажимент да достави при поискване ракетите, но за не повече от 10 дни. А това значи, че трябва да има разрешение от служба КОС (Контрол на общоопасните средства – б.а.) и разрешение от комисията, ако е експорт или реекспорт. Тоест, трябва да мине през Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, на която съпредседатели са министърът на икономиката и министърът на отбраната. Тази комисия заседава веднъж месечно. Тоест, чуждестранен доставчик - дори да е най-добрият, дори безплатно да дава ракетите - не може да участва. В резултат на което се получа така, че "Локомотив Пловдив" печели“, посочи изпълнителният директор на „Дунарит“. Той уточни, че фирмата му е предложила с около 200 лева по-ниска оферта, а когато доставяли ракети Агенцията купувала не повече от 4000 на година.

Според него това означава, че или техните ракети са 3-4 пъти по-ефективни, или тези пари сега се харчат за нещо друго, ако ракетите на конкуренцията им са поне толкова добри, колкото техните.

По думите на Петров фирма „Стройпроект“ оттук-насетне винаги ще  е доставчик на ракети за ИАБГ, дори да даде цена от 1500 лева за брой, не както в настоящата поръчка - 720 лв. с ДДС.

В доклада на ИАБГ за 2019-та година е посочено, че през целия сезон на активни въздействия, от всички обработени 1241 градоопасни облачни клетки, с поражения върху селскостопански култури със стопанско значение има от 19 облака на 10 датите - 16, 28, 31 май, 04, 14, 17, 22, 24 юни, 28 юли, 1 август. Поражения от градушки на селскостопанската продукция има върху 33 035.40 дка със среден процент на поражение 22.24%. Приведените към 100% бити площи са 7346.4 дка.

По данни на Агенцията стойността на спасената продукция през 2019-та година в резултат на проведени активни въздействия е 122 246 287.39 лв.

Борим се с градушките с разположение на ракети, правено заради статистика отпреди 50 години

По-голямата част от Северна България не е защитена от градушки. Тази констатация на БНТ беше потвърдена от директора на Изпълнителна аг...

Припомняме, че същата фирма „Стройпроект“ бе единственият участник и в процедурата „Осъществяване на пилотен проект за дейности по противоградова защита със самолетен способ за противоградови въздействия (засев) на потенциално градоопасни облаци на територията на Република България“. Офертата й бе за 2,5 млн. лв.

Дружеството обаче отказа да сключи договор за изпълнение с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, защото заради извънредната ситуация с COVID-19 срещнали трудности, които са попречили на дружеството да се снабди с нужните разрешения. Те се издават от EASA (European union Aviation Safety agency) – Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, която отговаря за безопасността на гражданската авиация със седалище в Кьолн, Германия. Тя е органът за извършване на сертификация, регулиране и стандартизация в областта на авиационната безопасност.

С отказа на „Стройпроект“ да сключи договор страната ни на този етап се размина с въвеждането на противоградова защита със самолетен способ.

Вижте още:

Директорът на "Дунарит": Поръчката за противоградните ракети е скандална

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com