Защото без будители никой не може (ВИДЕО)

3661
Защото без будители никой не може (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Просветители, книжовници, учители, революционери, свети личности от миналото ни. Мъдри хора в настоящето – това са народните будители! Онези, които виждат колко е светло и в най-гъстия мрак. Онези, чийто пример българинът пази на най-святото място – в душата си!

Смята се, че за пръв път Денят на будителите се отбелязва в Пловдив през 1909 г. Празникът идва като израз на огромното желание на будните българи да отдадат почит пред делата и каузите, за които са водили битки възрожденските ни предци. Духът им е жив и сред народа, който кръщава масово училища, улици и читалища с имената на хората, борили се за масово образование и държавен суверенитет.

През 1922 г. Министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски в правителството на Александър Стамболийски по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. И така цар Борис III утвърждава закона за въвеждането на празника на 3 февруари 1923 г. Три години след полагането на подписите под несправедливия Ньойски договор, обществото ни изпада в дълбока духовна криза и намира трайни упори сред идеите на своите предци.

Междувременно небесният покровител на българския народ свети Иван Рилски Чудотворец се превръща и в патрон на българското будителство наред с имената на цял един пантеон от личности, който народът ни мъдро подпечатва със знаците на признанието и отдадената почит.

Комунистическият режим заличава честванията на празника, но той остава в душите на българите и продължава да се отбелязва неофициално чак до 1992 г. Празникът се почита и като Ден на българската наука и журналистика.

Цар Симеон Велики, светите Братя Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Петко Каравелов, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски, Захарий Стоянов… списъкът на имената е толкова дълъг, колкото е древна и държава ни. А днешните будители работят в едно все по-трудно време. Работят за душите и умовете на младите поколения. И за да я има България и след нас. Защото без будители никой не може!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com