Затваряме домовете за изоставени деца

7161
Затваряме домовете за изоставени деца

България е поела категоричен ангажимент и ще го изпълни. До 15 години ще закрием всички социални домове и институции за изоставени деца. Това заяви Росен Плевнелиев при откриването на международната конференция организирана от УНИЦЕФ "Спиране на настаняването на деца до три години в институции: подкрепа на семействата в отглеждане на малки деца", предаде БЛИЦ.

Според президента това е тежка реформа, но тя ще бъде изпълнена в интерес на децата.

Плевнелиев: Трябва да сме благодарни на кризата

"Политиците трябва да работят за доверие и да изграждат институциите. Кризата е тест и заради убеждението, че в трудни моменти се помаг...

"Важно е да осъзнаем, че ранното детство от зачеването до първите години след раждането е много важен период за развитието на детето. През първите години детето овладява и усъвършенства способностите си да се движи, да говори. Ето защо неблагоприятните външни фактори могат да окажат много лошо влияние върху развитието на детето", заяви Росен Плевнелиев.

"Децата има нужда от сигурност, топлина и преди всичко от любов. Хроничният и силен стрес, който дете преживява, когато живее в ужасни условия, може да предизвика промени, които да се отразят пагубно на способностите. Всеки три месеца, прекарани в институция, забавят развитието на детето с един месец, посочи Плевнелиев.

Институционалната грижа има нисък разход, но в дълготраен план представя недобри резултати. Приемната грижа има най-високо съотношение в посока разход от всички грижи за децата. Детето, което не може да развие своя вроден потенциал, е загуба за всички", каза още президентът.

Редактор: Десислава Ушатова

Плевнелиев: Искам пълна прозрачност за Южен поток

Повече прозрачност по проекта "Южен поток", който предстои да бъде подписан, очаква президентът Росен Плевнелиев. "Както правителствот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com