Земеделският министър оповести как ще се помогне на стопаните, пострадали от градушките

1950
Земеделският министър оповести как ще се помогне на стопаните, пострадали от градушките
Снимка: БГНЕС

За земеделските стопани, пострадали от градушките, се обмисля подпомагане чрез минимална помощ de minimis за възстановяване след природното действие и подготовка за за следващата реколта.

През 2021 г. е достигнат максималния определен за страната лимит предвид необходимостта от предоставяне на извънредни помощи по de minimis. Средства за следващата година биха могли да бъдат заявени чрез нотификация и да бъдат изплатени в началото на 2022 г.

Бозуков: До 10 дни ще намалим срока на забраната ракети да разбиват градушки

В най-кратки срокове - до 10 дни, ще бъдат предложени промени, скоито да се съкрати забраната за изстрелване на ракети срещу градушки, ...

С останалите 2-3 милиона по схемата, няма да можем да покрием нуждите на стопаните, които се изчисляват на 15 милиона лева. Това заяви служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

"Ние разчитаме за получаване на средства по de minimis, чрез които да осигурим финансиране на засегнатите стопани поне в рамките на края на годината.", поясни той, като допълни, че в разчета за актуализацията на бюджета на министерството се предвиждат 110.5 млн. лева – 15 милиона от които са необходими за компенсаторни мерки.

Бозуков подчерта, че при подобни ситуации се прилага схема за държавна помощ.

„Компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагопроятни климатични условия“. Подпомагането представлява директни плащания в размер на до 80% от действителните разходи за отглеждането на дадена култура през стопанската година. Сред задължителните условия за получаването на подобен тип помощ е земеделските стопани да притежават констативен протокол за 100% пропаднали площи.

Христо Бозуков: Средствата ни са ограничени, но ще намерим начин да подкрепим земеделците

Щетите от градушката наистина са големи и ние ще предприемем всички възможни мерки, за да компенсираме нанесените вреди. В това увери с...

Разпределението на финансовия ресурс за 2020 г. по държавната помощ се осъществява след обявяване на природните бедствия за 2021 г. и изготвянето на регистър за пострадалите земеделски стопани.

С оглед създалата се ситуация служителите в областните дирекции на Фонд „Земеделие“ следва да направят огледи на пострадалите площи. Освен това, земеделските стопани могат да получат подпомагане и по директните плащания – признаването на форсмажор изисква кандидатът да представи пред ДФЗ документ от проверяващ орган за тежко настъпило събитие.

Ресорният министър припомни, че до обяд на 2 септември са подадени 106 заявления за 1487 ха с поражения- за 998 ха оризища, лозя – 34 ха, и зеленчуци – 455 ха. Разгледани са 31 от подадените заявления, 64 ха от които са пропаднали на 100%, а 11 ха – за под 80 на сто пропаднала реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com