"Златния гьол": НАП няма достъп до 32 милиона кеш, изкарани на "Капитан Андреево"

15019
"Златния гьол": НАП няма достъп до 32 милиона кеш, изкарани на "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Комисията по ревизия в Народното събрание обсъдиха работата на частната компания, която отговаря за дезинфекцията на ГКПП „Лесово“ и „Капитан Андреево“ по границите ни. 

Според сигнали на Антикорупционния фонд тя не действа съгласно закона, защото събира държавни такси, а такива могат да събират само държавни институции и преотстъпването на тази дейност не е според правилата. Служителите събирали по 5 лв. такса на всеки преминаващ границата ни с южната ни съседка автомобил, а за ТИР-овете таксата била 20 лв., което било нарушение на закона за ветеринарно-медицинска дейност. Това стана ясно на заседание на комисията по ревизия на Мая Манолова.

НАП изземва всеки ден средства от оборота на фирмата, която има договор да прави дезинфекцията на превозни средства на ГКПП "Капитан Андреево", станала известна като "златния гъол", заявиха от приходната администрация.

"Искаме да преброим тази наличност с броячни машини, но явно цяла София ще ги събира тези пари. Не ни ги предоставиха", коментира зам.директорът на НАП Георги Димов.

Подобна практика се е осъществявала и на ГКПП "Лесово" и на "Малко Търново", отбеляза председателят Мая Манолова, която сама проверила със свои съмишленици случая. Манолова обясни, че срещнала съпротива от институциите, както и от "здрави момчета", които се опитвали да възпрепятстват импровизираната инспекция.

"НАП откри 32 млн. лв. касова наличност... на хартия. Тези милиони не отиват в държавната хазна, а таксите от ТИР-овете и за дезинфекция се събират само в брой, не може по банков път, и то през касови апарати, част от които не са свързани с НАП", посочи още Манолова. 

От НАП уточниха, че ставало въпрос за 800 000 лв. на месец, с които се погасявят задълженията по ДДС на фирмат "Пи Еф Си", с която има сключен договор за дезинфекцията.

В договора с фирмата-изпълнител "Пи ЕФ Си" има клауза, че освен държавната такса има и такса-обслужване от един лев за автомобил, два лева за български камион, както и десет евро за чужди ТИР-ове. Тоест договорът е възмезден, а не безвъзмезден и не попада в изключенията на Закона за обществени поръчки, каза министърът на финансите Асен Василев по време на дискусията.

Освен санитарния контрол, фирми извършвали контрола по вноса на плодове и зеленчуци, от които се събирало по над 700 лева на камион. Те държали и единствения ТИР паркинг на ГКПП "Капитан Андреево", за който се плащало по 25 евро за място.

 "С влизането на служебния кабинет пуснахме проверки на всички фирми, които са най-големите получатели на държавен ресурс, както и такива с най-големи касови наличности. Фирма КФС се оказа сред една от тези с най-големи касови наличности - с над 30 милиона лева. Съответно НАП започна проверка, но засега парите не са предоставени. Има ги само по документи", уточни служебният финансов министър.

"На практика говорим за нарушение на два закона. От една страна е нарушен Законът за държавните такси, който казва, че държавни такси се събират само и единствено от държавни органи и то не от кого да е, а от конкретен държавен орган, на който това е възложено, в случая това е БАБХ. Законът не предвижда такава възможност да възлага събирането на друг държавен орган, а пък още по-малко на частна фирма", обясни Лора Георгиева, юрист на АКФ.

"Таксите, които се събират, са по 5 лева на автомобил и по 20 лева на ТИР. Възможност за плащане чрез ПОС терминал фирмата не предоставя. Плащанията са единствено и само кеш. Около 1400 ТИР-а дневно преминават през КПП-то", каза Мая Манолова.

Събирането на такси за дезинфекция на коли и камиони на ГКПП "Капитан Андреево" е тежко нарушение на Закона за държавните такси от страна на фирмата-изпълнител "Пи ЕФ Си", каза директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. Договорът на Министерството на земеделието и храните и на БАБХ с "Пи ЕФ Си" е нищожен, защото има сериозни щети за фиска.

НАП запорира кешовия оборот на "Златния гьол"

НАП запорира парите в брой на фирмата, собственик на съоръженията за дезинфекция на така наречения "Златен гьол" на границата с Турция....

Фирмата "Пи Еф Си" е регистрирана седмица и половина преди да й бъде предоставено правото да извършва дезинфекция, посочи адвокат Лора Георгиева. Фирмата отказа да предостави договора си БАБХ, който вероятно е за десет години, каза Георгиева. Ще сигнализираме и европейски институции, защото всеки който преминава през границата е предмет на този рекет, каза Лора Георгиева. 

Свързана с "Пи ЕФ Си" фирма стопанисва и лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", като през пункта дневно минават 400-500 камиона с плодове и зеленчуци. На контрол би трябвало да подлежат 10 на сто от тези камиони, но според свидетели се проверяват повече камиони. Таксата за контрол на продукцията в частната лаборатория е 350 лева, но се плащат още 500 лева за разтоварване, като се разтоварват една или две касетки от проверяваните камиони. Друга свързана фирма стопанисва и площадка за почивка на превозваните животни, като там се вземат по 600 евро за камион на ден. Единственият ТИР- паркинг на ГКПП "Капитан Андреево" е изграден от фирма, свързана с тези обекти и е задължително да се ползват услугите на паркинга. На този паркинг таксата е 25 евро, каза Манолова. 

Същата е системата и на ГКПП "Лесово" и "Малко Търново", добави тя. Нашето намерение не е да национализираме тези паркинги. В цяла Европа тези паркинги са безплатни или ако има такса, тя включва и услуги, посочи Манолова.

При тези данни фирмата е отчела печалба от 38 млн. лв. за 8 години, а в същото време 32 млн. лв. касова наличост са намерени само преди няколко месеца в офиса на фирмата. Това се смята за друго нарушение.

При проверка през юни тази година НАП установи, че половината от касовите апарати на фирмата за дезинфекция, оперирала на граничния пункт, не са били свързани към системата на данъчната агенция. Тогава кешовият оборот беше запориран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com