Зърнопревозвачи блокираха ГКПП "Кулата" (СНИМКИ)

4435
Зърнопревозвачи блокираха ГКПП "Кулата" (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Превозвачи на зърно блокираха преди обяд днес влизането на товарни автомобили с друг товар от Гърция. Към блокадата на ГКПП Кулата край Петрич, която продължи един час, се стигна заради мудното пропускане на гондолите в посока Гърция, което продължава вече седмица. Според шофьорите има устна заповед да се забавят товарите със зърнени култури, които освен от митниците и Гранична полиция се проверяват и от служители на Националната агенция по приходите (НАП).

Над 5 километра е вече колоната от тежкотоварни автомобили преди граничния пункт. Камионите със зърно са над 150, според БНР.

Снимка БГНЕС

Шофьори твърдят, че обработката на документите и товарите се бави повече от час и това е изкуствено:

"В момента се пропуска по един камион със зърно на час. Това са 24 камиона за 24 часа. За същите 24 часа тук на опашката са дошли още около 150 камиона със зърно. Аз съм 22 часа тук, има колеги повече от 24 часа да стоят. На нас ни се казва, че е устно забранено минаването на повече от един камион със зърно на час".

Освен от служители на митниците и гранична полиция, камионите със зърно се проверяват и от Националната агенция по приходите (НАП), а документът издаван от тях, отнемал не повече от пет минути:

"Идват взимат му документите и гледат на часовника кога ще мине един час, за да го пропуснат, а протоколът е готов преди 55 минути".

Превозвачите са готови да чакат и с дни, тъй като миналата седмица политиката на пропускане била сменена неочаквано:

"Колегите, които дойдоха в понеделник около обяд, минаха вторник вечерта. Изведнъж просто бяха дошли тук на паркинга и им бяха казали - "Може да тръгвате всички".

За олиото: Имало много, но се създала паника и затова поскъпнало. Почна пазарене за зърното

Когато има едно голямо търсене, нормално е цената да върви нагоре. Не знам дали е спекула, какво е. Управляващите внесоха една голяма п...

Снимка БГНЕС

Заради ситуацията, продължаваща две седмици, шофьорите решиха да блокират пътното платно преди граничния пункт, като пропускаха само леки автомобили:

"За да може някой да обърне внимание. След като спряхме движението вече горе долу има някакво раздвижване на нещата".

Хората са недоволни от бавната обработка на документацията и твърдят, че чакат почти цяло денонощие, за да преминат към Гърция.

Официална забрана за износ на зърнени култури няма, но според превозвачи умишлено се създават пречки за преминаването на камионите.

Председател на браншови съюз: Няма адекватно действие относно резерва от зърното

Националната асоциация на зърнопроизводителите няма да приеме незаконни действия на държавата за износа на стоки. Няма адекватно действ...

Шофьорите са на пътното платно преди самата зона за граничен контрол и се заканиха да не пропускат трафика и в двете посоки.

Има засилено полицейско присъствие, но засега органите на реда не използват сила, за да освободят трасето.

Припомняме, че по-рано затова говори и Илия Проданов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Той обясни, че 10 дни назад имало спиране на износа на зърно. Че има заповед за това беше отречено от властта, включително от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на въпрос на Actualno.com. Оттам казаха и, че внос на пшеница и зърно от Русия и Украйна няма, освен за посеви т.е. цената на хляба не зависи от руския и украинския внос. А Проданов обясни, че държавата забавила износа, за да прави разчет колко зърно има. Затова и зърнопроизводителите били "в негласна протестна готовност".

Снимка БГНЕС

Износът сега е затруднен – бави се заради повече проверки и от Агенция "Митници", каза Проданов пред БНТ и така потвърди информация, дадено от зърнопроизводители и търговци пред Actualno.com. Със сигурност износът върви по-бавно от нормални времена, заяви Проданов. Можеше държавата да се свърже първо с нас, а не да създава паника – ако няма накъде да изнасяме, няма на кого да продадем, затова земеделски производители панически продаваха, подчерта зърнопроизводителят. Според Проданов, още от есента имало повишение на цената на олиото, но по думите още тогава производителите купили слънчогледово семе и всъщност не купуват масово сега, когато цената била от 1,70 до 2 лева. Държавата ще купува зърно, но не знаем при какви условия – беше засекретена съответната комисия. Чува се, че ще трябва производителите да го съхраняват – нямаме такива условия, посочи още Проданов. Според него, на Софийската борса цената на зърното не е реалната в момента. На международните пазари сега е около 370 лв. на тон. Държавата казва 1,1 млрд. лева за изкупуване на зърно, добави Проданов и не направи сметка каква би била цената тогава, защото не се знае какво точно ще се изкупува - за последно уж данните са за пшеница и царевица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com