X
 
 

Банята в Овча купел става център за върхови постижения (СНИМКИ)

6253 0
Банята в Овча купел става център за върхови постижения (СНИМКИ)
Снимка: РИМ - София
Почти 100-годишната баня в кв. Овча купел“ ще се превърне в център за върхови постижения, става ясно от обявление на Столична община.

Стартираната от нея инженерингова поръчка е за изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ чрез реконструкция и модернизация на баня „Овча купел“ в уелнес и спа с ползване на минералната вода.   

От 1998 г. обектът е със статут недвижима културна ценност от местно значение. Сградата на балнеолечебницата е проектирана в периода 1925-1928 г., от известния български архитект Георги Овчаров. Въведена е в експлоатация през 1933 г. Предназначението й не е променяно през годините.

Балнеолечебницата е затворена за ремонт в края на 80-те години на 20-ти век и от тогава не функционира.

Поръчката за модернизацията й е с прогнозна стойност 3,2 млн. лв. с ДДС.

В първия етап от осъществяването на проекта е включено  проектиране, съгласуване на проекта с НИНКН и издаване на разрешение за строеж.

Следват ремонтни и реставрационни дейности в сутерена – битово помещение и заседателна зала за персонала, перално стопанство, стълбище, склад за консумативи, уелнес дринк-бар и коридорите, частично двата големи басейна, както и нова дограма по фасадите на помещенията.

Предвиден е ремонт на всички помещения, без входа и стълбището по източната фасада, двата малки басейна. На първия етаж ще се обособи лаборатория за анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство.

Вторият етап включва оставащите строително-ремонтни и реставрационни дейности по всички нива, включително ризалит, покрив, подпокривното пространство, фасади и тераси.

Средствата за модернизация на старата баня са осигурени с проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Целите на проекта са да възстанови и модернизира банята без да се нарушава нейното предназначение и функции - с използването на минералната вода. Да създаде също така и развие иновации за подобряване на здравния и емоционален статус на посетителите.

Планирано е в сградата да се провеждат интердисциплинарни изследвания и практики, резултатите от които да бъдат приложими в науката, образованието, социалната сфера и бизнеса. Освен това да се разпространяват знания с принос за икономиката, социалната сфера и околна среда.

По първоначалния проект сградата е силно издължена и има симетрична кръстообразна форма. Симетрично са разположени женското и мъжкото отделение на балнеолечебницата, като всяко от тях съдържа голям и малък басейн за минерална вода, курни, помещение с душове, съблекални и други обслужващи помещения.            *

Подпокривното пространство е общо, с две зимни градини и открити тераси към тях.

И тъй като от около 40 години сградата не функционира, на места по покрива е прораснала растителност.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители