Белалов: Състоянието на улиците в кварталите на София е безобразно

8485
Белалов: Състоянието на улиците в кварталите на София е безобразно
Снимка: Иван Стоев

Тази година състоянието на дупките във вътрешнокварталните улици в столицата е безобразно. Това каза общинският съветник Николай Белалов пред БНР.

Той подчерта, че през други години, когато през зимата не може да се работи по запълването на дупките през първите дни, когато се затопли времето, фирмите започват да наливат милиони за ремонта им. Белалов отчете и това, че ремонтите сега се извършват по-некачествено и ефектът е за по-кратко.

"Тази година, вече след седмици хубаво време, не може да видите машини, които асфалтират, нещо става…", каза общинарят от БСП. "Ако сега направят ремонтите, септември-октомври има опасност дупките отново да са се появили, а преди изборите това няма да е добре. Може би нарочно не ги правят сега, за да се направят непосредствено преди местния вот", смята Белалов.

Той е категоричен, че по отношение на транспорта всичко в СО се прави на парче. Общинският съветник отчете ползите от метрото – като много добра придобивка, задължителна за всеки голям град, но и подчерта, че основната му слабост е, че се строи само за себе си. Белалов заяви, че вместо само да се кичим колко е добро, лъскаво и луксозно метрото, трябва да се помисли как да се съкращава времето за пътуване и прехвърлянето на пътници от един транспорт на друг.

"Проблемът е, че всеки лъч на метрото и спирка не се обвързва задължително с другите видове транспорт. Ако това стане факт ефективността му ще е по-голяма и повече хора ще го използват. Връзката му с останалите видове транспорт не е направена и това е много сериозен пропуск на София. Не в метрото, а около него са основните проблеми", на мнение е общинският съветник. "Не трябва голямата енергия да отива за откриването на метрото, а да се види как да се измени транспортната мрежа в "Младост" или гара Искър, за да бъде използвана максимално добре", заяви Белалов.

Национален приоритет ли е метрото, както смятат управляващите, според него – не. "За хората в Лом или Ардино метрото не е национален приоритет и да се нарича така си е чисто изхвърляне. Когато страната изостава за сметка на софийски проекти, трябва да се обясни нещо на хората", добави той.

Решение на част от проблемите, свързани с транспортната мрежа и метрото включително, биха включвали, например карта за две превозни средства, както имаше преди години, но беше отменена - или билет за 2-3 превозни средства на минимална цена, коментира Белалов. Той добави, че когато някой автобус е с разписание през 30 минути или един час това създава неудобство за пътниците. Но тъй като някои автобусни линии са отдадени на търговски дружества, отговорността не се търси от общината.

"За Столична община се говори като за общината с най-голям рейтинг, печеливша - само че Центърът за градска мобилност и електропредприятието са пред фалит, и са със 100 млн. лева на загуба. СО е супер, но "Топлофикация" е загубило 100 млн. лв. в една банка. Когато прехвърляш собствеността на търговските дружества е хитър номер да се отървеш от отговорност", заключи Николай Белалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София