Билетът за градския транспорт в София официално поскъпна

3407
Билетът за градския транспорт в София официално поскъпна
Снимка: Actualno.com

Официално билетът в София ще струва 1,60 лв. Това решение беше взето от Столичния общински съвет (СОС) с приемане на Доклада на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), в който е записано увеличението с 60%. 34 общински съветници гласуваха "за", 18 бяха "против" и 6 се въздържаха.

Според разчета с вдигането на цената Столична община (СО) ще спечели 15 млн. лева повече. 

ГЕРБ с подкрепа за по-скъп билет в София, ДБГ и СДС вече са "за"

Общинските съветници от ГЕРБ са събрали необходимите 31 гласа, за да бъде увеличена цената на билета за градския транспорт в София - от...

Както по-рано днес Actualno.com съобщи, ГЕРБ успя да събере достатъчен брой общински съветници, които да подкрепят идеята. От ДБГ и СДС изненадващо подкрепиха скока в цената, въпреки че от партията на Меглена Кунева преди няколко дни заявиха, че ще гласуват "против".

От първи юни се променя и цената на талоните за 10 пътувания. Вместо сегашните 8 лева, те ще струват 12 лева. Въвежда се и три вида нови карти за пътуване - първата е "метро плюс" е за пътуване с метрото и една линия на надземния градски транспорт, която ще струва 43 лева, втората е тридневна карта за всички линии и третата - карта "София", която е за туристи и дава отстъпка при посещения в музеи. Последната ще струва 20 лева и ще влезе в сила от първо октомври.

Запазват се всички цени на картите за пътуване, както преференциалните, така и абонаментните, намалява се цената на годишната карта за пътуване, която вместо 500 лева, ще струва 365 лева. Увеличават се обаче глобите - от 20 на 40 лева, а актът става 200 лева, вместо досегашните 100 лева.

До един месец центърът за градска мобилност трябва да внесе предложение за въвеждане на постоянен контрол по градски линии. Това предложение беше направено от общинския съветник Борислав Бориславов от СДС.

Столичани протестират пред общината против поскъпването на билетите

Пред Столичната община започна протест срещу готвеното увеличаване на билетите за градски транспорт. Общинарите обсъждат днес идеята н...

Според вносителите от ГЕРБ и Центъра за градска мобилност увеличението на цената на билета ще засегне едва 15% от пътуващите, тъй като останалите ползват различни абонаментни карти. Освен това се смята, че именно еднократния билет стимулира гратисчиите. Според официалните данни те са 10% от пътуващите с градския транспорт.

Сутринта пред сградата на Столичната община имаше протест срещу готвеното увеличение. Според демонстрантите решението за повишението на цената е немотивирано, още повече при намаляващите цени на горивата.

Председателят на транспортната комисия в СОС Екатерина Йорданова коментира, че цената от 1,60 лв. на билет за градския транспорт касае изключително ограничен кръг от хора, защото засяга гостите на града и хора, които спорадично използват услугата. По думите ѝ се изискват инвестиции за подобряването на транспортната услуга. "Уязвимите групи, гражданите, които ползват преференциални планове за пътуване, няма да бъдат засегнати, защото запазваме, но и увеличаваме видовете превозни документи, които дават алтернативи", допълни тя.

Решението за по-скъпите документи за пътуване в градския транспорт трябва да влезе в сила от 1 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София