Борис Бонев: Над 1200 паркоместа са заети от институциите, без да плащат за тях (ВИДЕО)

1457
Борис Бонев: Над 1200 паркоместа са заети от институциите, без да плащат за тях (ВИДЕО)
Снимка: Спаси София

На организирана от „Спаси София” пресконференция днес, общинският съветник Борис Бонев обяви, че над 1200 паркоместа са заети от държавни и общински институции. Особено критичен е проблемът в центъра, където недостига на места за паркиране е най-сериозен, а пространството - силно ограничено. Данните за огромния размер на проблема идват след внесен доклад на Бонев за намаляване на служебните абонаменти на институциите, с което ще се въведе ред в паркирането, ще се сложи край на привилегиите за чиновниците и ще се осигурят стотици допълнителни места за софиянци, съобщиха от неправителствената организация.

„Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти общинска собственост и в рамките на Синя и Зелена зона. Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ”, заяви Бонев. Той допълни, че примерите за тази практика са много - паркингът около Министерство на икономиката, паркингът зад Министерски съвет, ВАС и ВКС, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата около храм-паметника „Св. Александър Невски”, където безплатно паркират служителите на Столичната община и Народното събрание, и много други. Според съветника от Спаси София, още по-скандални са институциите, които в абсолютно нарушение на закона отнемат и понякога физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска собственост. 

"Спаси София" към ЦГМ: Пуснаха нова билетна система за 100 млн. лв. без билети за време

От гражданската организация Спаси София критикуват старта на новата билетна система в София, която не дава възможност на гражданите да ...

Общинският съветник допълни, че произволът в паркирането не само намалява паркоместата за живущите, но и косвено спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията. „Вместо с личен пример да насърчават екологични форми на придвижване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това категорично трябва да спре чрез балансирана политика за внасяне на ред и справедливост в паркирането, особено в центъра”, заяви Бонев.

“Ние не се сещаме за този проблем едва сега. Миналата година предложихме всеобхватна реформа и подобрения в паркирането в София и служебните абонаменти бяха важна част от тях, но управляващите отхвърлиха предложението ми. От години работим за по-справедливо разпределение на пространството и повече пешеходни улици в центъра, а паркирането често е най-голямата пречка за това. С освобождаването на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за ползване от живущи и приходящи. Това е огромен ресурс - около 12% повече места, спрямо наличните в момента, което съществено ще подобри ситуацията с паркирането. Практически без никакви разходи ще осигурим капацитет колкото за един голям етажен паркинг в центъра, затова призовавам всички политически сили в Общинския съвет да подкрепят разумното ми предложение, което е в интерес на софиянци”. - категоричен е Борис Бонев.

По време на конференцията Борис Бонев лично предаде писмо на Министъра на икономиката, с което призовава служебния министър Кирил Петков доброволно да се откаже от 40-те паркоместата около сградата на Министерството. „Убедени сме, че само с личен пример институциите могат да покажат, че заявките на служебното правителство за започване на необходимата промяна и нормализация на обществения договор не са само празни думи. Поради тази причина от екипът на „Спаси София” днес ще внесем подобни писма във всички министерства с призив да се откажат от привилегированите паркоместа”, заяви независимият общински съветник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София