Британска компания спечели проект за "Златния триъгълник" на Боровец

12642
Британска компания спечели проект за "Златния триъгълник" на Боровец
Снимка: Borovetscompetition.com

Британската компания William Matthews Associates LTD от Лондон спечели оспорван конкурс за идеен проект на т. нар. „Златен триъгълник“ в центъра на курортния комплекс Боровец, съобщи кореспондентът на Actualno.com.

Това е зона от 23 декара в най-оживената и атрактивна част на курорта, в края на ски пистите и началните станции на кабинковия и седалковия лифт. А поводът за обявяването му от община Самоков през 2017 г. е 120 години от основаването на Боровец като курорт.

Класираният на първо място екип спечели парична награда от 20 000 лева и правото да сключи договор с възложителя за изработването на работен инвестиционен проект с директно договаряне. Подписаният между страните контракт в края на февруари месец е на стойност 50 000 лв. без ДДС.

В международния архитектурен конкурс за новата централна част на Боровец бяха подадени 40 проекта от 17 държави, в т.ч. Китай, Турция, Египет, Испания, Иран, Перу, Германия, САЩ, Холандия, Италия, ОАЕ, Украйна.

Разработките са били анонимни през цялото време. Журито е класирало разработките само под номера. Едва след класирането са били отворени имената на кандидатите.

Класираният на първо място проект има за цел да създаде последователност от висококачествени обществени пространства, които образуват „ново сърце“ на града. Да разработи пространства, които ще работят през цялата година и биха генерирали „уличен живот“. Той предлага подмяна на съществуващите сгради в територията с нови структури, които биха създали и подсилили ясната архитектурна идентичност на Боровец, да облекчи задръстванията и да премахне конфликта между пешеходци, скиори и автомобили.

Предвижда се създаване на нова ски, пешеходна и вело алея през гората в центъра на обекта, която да се превърне в нова паркова зона.

40 проекта в битка за нова визия на центъра на Боровец

Международен архитектурен конкурс за територията „Златния триъгълник" в Боровец обявиха Община Самоков заедно с Камарата на архит...

Цел на проекта е да създаде привлекателна и безопасна среда за пешеходци, разширявайки тротоарите от двете страни, да намали автомобилния трафик, правейки улицата еднопосочна и да създаде обособен ски път през гората (във вътрешността на имота).

Този път ще води до нов мост над западната улица и ще се свързва директно с гондолата.

Мостът ще се превърне в символ на Боровец, като същевременно ще позволява на скиорите да се придвижват между двата лифта, без да се налага да свалят ските си. Пресичането на главния път ще бъде безопасно като скиори и пешеходци ще бъдат отделени от автомобилния трафик.

Проектантите от Лондон предлагат разширяване на южния край на главната улица, като се създаде площад от около 1800 квадратни метра площ, освободена от автомобилно движение.

Италиански предприемач с план за модерен комплекс за ски северни дисциплини и биатлон на Боровец и Самоков

Италианският предприемач Паоло Бертана беше приет от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, за да представи амбициозния си прое...

Проектът предвижда също допълнителен покрит паркинг за краткотрайни посетители.

„Основната цел на конкурса беше да събере широк спектър и на високо ниво идейни проекти за устройственото развитие и архитектурния облик на територията, от които да бъде излъчен подходящ за визията на Общината за развитието на курорта проект за етапна реализация“, се казва в съобщение на местната администрация.

Важна подробност е, че възложителят бе определил максимална стойност на бъдещия инвестиционен проект да е 60 млн. лв. А предложението на спечелилия първо място в конкурса е наполовина по-ниско – 28,5 млн. лв.

На второ място е класирано предложението на „Агенция Дизайн и Архитектура“ АД – София, и присъдената за него награда е 12 000 лв. За трето място се пребори отново разработка на екип от София - „Проджект Витае“ ЕООД. За него наградата е 8000 лв.

На четвърто и пето място са проектите на „Институт за градско планиране“ АД и Critical Design Studio от Истанбул, Турция. Поощрителните награди за тях са на стойност 5000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София