X
 
 

ЧЕЗ Бългериън Инвестмънт финансират саниране на 5 сгради на "Пирогов"

1225 0
ЧЕЗ Бългериън Инвестмънт финансират саниране на 5 сгради на "Пирогов"
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Договор за саниране на сградите на “Пирогов“ на стойност 6 721 800 евро или 13 146 000 лева сключи ръководството на спешната болницата с ЧЕЗ България Инвестмънт (CBI).

Постигнатата договореност е за финансиране, от страна на CBI на проект за цялостна реконструкция и модернизация на сградите на болничния комплекс с цел подобряване на енергийната ефективност и осигуряване на съвременни условия за пациенти и лекари в здравното заведение.

Урологията на „Пирогов” вече разполага с уникален за България мултифункционален апарат

Клиниката по урология на „Пирогов” вече изследва и лекува своите пациенти с уникален за България урорентгенологичен апарат ...

„Договорът ще позволи въвеждане на енергийно ефективни мерки за промяна на фасади, покриви, дограми, осветителни тела, отопление, ВиК, подмяна на асансьори, модерна вентилационна система и съпътстващи строително-монтажни работи на 5 сгради – емблематичното високо тяло, което всички знаят като сградата на „Пирогов“, която ще бъде изцяло обновена; вътрешната клиника по кардиология, която е построена в 1900 г. и има нужда от основен ремонт и саниране; цялата сграда на клиниката по урология; детската клиника, която ще бъде външно санирана и ще й бъде подменен покрива и ниските съседни сгради до високото тяло, където са операционните зали на Пирогов, на хирургията, травматологията и цялата реанимация“, уточни изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и изтъкна приноса на CBI.

Благодарение на споразумението, в рамките на една година ще бъдат обновени сградите на болницата – нещо немислимо, ако се чака държавна субсидия, отбеляза той. „Около 600 хиляди лева годишно ще бъдат спестявани само от тези енергийноефективни мерки“, посочи още проф. Балтов и добави, че следващата стъпка ще бъде надграждане с фотоволтаици на покривите и други енергоспестяващи мерки.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов поздрави ръководството на „Пирогов“ и представителите на ЧЕЗ, че със сключения договор се постига икономическа синергия между две значими институции в България – от една страна Университетска болница „Пирогов“ като основен стълб на здравната инфраструктура и от друга страна ЧЕЗ – като притежател и управляващ енергийната инфраструктура в Западна България. Той изтъкна, че проектът се осъществява по подписан преди време меморандум с Министерството на икономиката и изрази увереност, че ЧЕЗ ще продължи да подкрепя подобни инициативи.

„Това е един от най-важните проекти от меморандума, който беше сключен между ЧЕЗ и Министерството на икономиката преди време, отбеляза регионалният мениджър на ЧЕЗ Карел Крал. На повече от 13 милиона лева ще възлезе финансирането и е 100% за разходите по проекта за петте сгради, без никакво съфиннасиране от страна на болницата, изтъкна още той. 

Дават още 14,5 млн. лв. за саниране

Достъп до нови 14,5 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради ще имат 28 български общини. Средства...

Управителят на ЧЕЗ България Инвестмънт (CBI) Мартин Бартунек отбеляза, че финансирането ще бъде насочено към реновиране и реконструкция, което ще доведе до енергийна ефективност и подобряване на условията както за пациентите, така и за медицинския екип на тази важна болница.

Разчетите показват, че икономията, която ще се прави в резултат на санирането, ще покрива повече от половината от разходите за кредитите на „Пирогов“, съобщи изпълнителният директор на Фонда за устойчиво градско развитие Надя Данкинова и определи сключения договор между "Пирогов" и ЧЕЗ като уникално публично-частно партньорство. "В България няма много случаи на успешно публично-частно партньорство и мисля, че това е стъпка, която трябва да се промотира", каза тя и похвали "Пирогов", че подобрява финансовото си състояние и поетапно покрива старите си задължения. 

До края на месеца се очаква обществената поръчка да приключи и след подписването, което се очаква в началото на декември, проектът за санирането ще стартира като срокът е една година, съобщи още проф. Балтов. "Имаме възможности за буферни звена и преместване на отделения, ако се наложи, така че няма да има прекъсване в дейностите по време на ремонтите, увери проф. Балтов. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално