Д-р Симидчиев сезира столичния кмет с доказателство за мръсния въздух

2106
Д-р Симидчиев сезира столичния кмет с доказателство за мръсния въздух
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С писмо, написано от калиграфи с чернилка от въздуха, който дишаме в София, д-р Александър Симидчиев и колеги лекари от сдружение "Въздух за здраве“ сезираха столичния кмет Йорданка Фандъкова за "невидимия" проблем.

"Въздушното замърсяване най-често не го виждаме, ако не го измерваме. Една катастрофа я виждаме, но въздушното замърсяване е между 10 и 15 пъти повече като смъртност, отколкото катастрофите в България", алармира д-р Симидчиев. Това е много по-важен проблем и понеже не му се обръща внимание, направихме невидимото замърсяване видимо за тези, които вземат важните решения в държавата", заяви той непосредствено преди да влезе в Столична община.

София е сред градовете в Европа с най-мръсен въздух

София е сред най-замърсените с финни прахови частици градове в Европа. Това твърди научната служба на Европейската комисия, която предл...

"Мастилото" е от няколко източника - комини, гърнета на автомобили и филтри на пречистватели на въздуха, т.е. това са реалните неща, които влизат в нашия бял дроб, посочи д-р Симидчиев. 

"Това, което дишаме и не го виждаме, може да бъде направено видимо по този начин", каза още той за "мастилото" на писмото и подчерта: "То всъщност е видимо в здравната статистика, но никой не обръща внимание, че една четвърт от хроничните заболявания в България се дължат на въздушното замърсяване, което се контролира недостатъчно".

В последните години има тенденция на намаляване на замърсяването, но с недостатъчни темпове, за да достигнем все по-стриктните норми, отбеляза Симидчиев. "Миналата година например, на 21 септември СЗО определи нови критерии за допустимост на въздушно замърсяване и нормите спаднаха на половина. Ако София едва - едва влезе в нормите миналата и по-миналата година, вече СЗО снижи нормите почти двукратно и причината за това снижаване е, че се вижда, че дори при по-ниски нива на въздушно замърсяване, здравните ефекти са сериозни", посочи пулмологът. "Независимо от това, че сме мислили че е допустимо по-високо ниво на замърсяване, сега знаем, че и по-ниските нива вредят много", подчерта той. Според него, ако изчислим здравните последици, ще се окаже, че е по-добре да се занимаваме с изчистване на въздуха, отколкото с другите по-малко ефикасни начини за намаляване на хроничните незаразни заболявания.

Съдът на ЕС осъди България за качеството на атмосферния въздух

Съдът на ЕС (СЕС) реши, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух. Решението е ...

От сдружението съобщиха, че са подготвили такива писма и за премиера, и за министри и че ще бъдат разнесени от велосипедисти.

ОЩЕ: София е сред градовете в Европа с най-мръсен въздух

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София