Делото за мръсния въздух в София не тръгна, има ли провокация с процедурата?

3075
Делото за мръсния въздух в София не тръгна, има ли провокация с процедурата?
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) не даде ход по същество на делото за чистотата на въздуха в София, заведено от "Група за чист въздух" срещу Столична община (СО). Причината – неявяване на двама от ищците. Става въпрос за две физически лица, които са се присъединили към колективния иск.

СГС отложи старта за 20 май, от 11:30 часа. А адвокатите на "Група за чист въздух" изразиха съмнение пред съда, че е възможно тези хора да са се присъединили към иска, за да може след това да влияят по процедурата. Юридическите представители на "Група за чист въздух" поискаха от съда да вземе под внимание тази възможност и да не се допускат повече отлагания поради същата причина.

Съдът трябва да се произнесе по твърдението на защитата, че всеки присъединил се към делото има статут на участник, а не е страна по делото и не би следвало неговото неявяване да пречи на хода на делото.

Ищците от "Група за чист въздух"

"Това са молби (за присъединяване към иска срещу СО), които са подадени съвсем наскоро. Присъединилите се към делото трябва да имат статут на участници, а всякакви нередовности около призоваването им не би трябвало да пречат на хода на делото", обясни единият от адвокатите на ищците Александър Коджабашев.

Той изрази надежда всички процедурни пречки да бъдат отстранени преди следващото заседание.

Адвокатите на СО отказаха коментар пред медиите, но пред съда настояха да бъдат изпратени всички необходими документи по делото, тъй като не са достигнали до Столична община.

Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

България е на първо място в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, които причиняват смъртта на 15 000 българи годишно. То...

"Искаме 3 неща. Първото е съдът да установи, че в периода от 2015 г. до средата на 2017 г. е имало замърсяване на въздуха в София, което е по вина на Столична община. Така всеки, който се е разболял от нещо в този период, ако докаже, че заболяването му е свързано със замърсяването, може да осъди общината.

Второто, което искаме, е да се преустанови нарушаването на нормите за замърсяването на въздуха в София. Столична община трябва да предприеме адекватни мерки в съответствие с директивата за чистия въздух и в най-кратки срокове да се достигнат посочените норми. Ако общината реши, тя може да вземе необходимите мерки, докато приключи делото.

Третата ни цел е СО да вземе мерки, с които да компенсира обществеността – например да финансира безплатни прегледи при пулмолог или алерголог, или да създаде система за ранно предупреждение при мръсен въздух, да им бъдат осигурени маски в метрото, безплатен градски транспорт и т.н.", обясни пред Actualno.com другият адвокат на ищците Димо Господинов.

"По закон ние имаме право на тези неща", категоричен бе Господинов.

По думите му неправителствените организации, които съдят общината, от години водят битката за чист въздух в София. Те са предлагали много конкретни мерки на общината, но тя е останала глуха за призивите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София