Фандъкова: Увеличаваме заплатите на медицинските сестри в детските заведения

4155
Фандъкова: Увеличаваме заплатите на медицинските сестри в детските заведения
Снимка: БГНЕС

Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ.

Столичният кмет открои няколко важни задачи - усилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства по-скоро за мерките за по-чист въздух, както и административна реформа и дигитализацията. По думите на Фандъкова трябва да се обърне специално внимание на инвестициите в градския транспорт, довършването на метрото, модернизацията на градския транспорт. Фандъкова посочи, че ще бъдат увеличени и заплатите на медицинските сестри в детските заведения в столицата.

1 милиард и 703 милиона ще бъде бюджетът на Столична община за 2020 година

1 милиард и 703 милиона лева, към момента това е размерът на бюджета, но в хода на обсъжданията и уточняване на преходните остатъци оби...

"И новата важна задача - въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото", добави още кметът на София.

Според нея това е и една от основните мерки за по-чист въздух. Да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха, каза Фандъкова.

"Втората важна задача, освен инвестициите, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Вие знаете, че държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличаване заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети", уточни Йорданка Фандъкова.

Кметът на София подчерта, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.

Мерки за чист въздух

За по-чист въздух: Мият булевардите в столицата

Във връзка с повишението на температурите кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да започне миене на булеварди, съобщиха от пресцен...

Лъжа е, че София е осъждана заради мръсния въздух, опонентите ни не трябва да си служат с лъжи, посочи Фандъкова.

„Срещу много държави има процедури, има ясни механизми, стандарти, по които тези процедури се водят. Нека все пак да кажем, че на България не беше наложена санкция. В България има дни с превишение не само в София. Разбира се, че нашите опоненти се съсредоточават в София, но не трябва да си служат с лъжи“, категорична бе още Фандъкова.

„Ангажиментът на общината е сериозен. Както кмета, така и общините имат своите отговорности. Сам по себе си кметът, сама по себе си Столична община не могат да предприемат всички мерки. За това съм се обръщала към парламента, към различните министерства и към гражданите за включване. Поисках от Народното събрание да се приеме инкриминиране на горенето на отпадъци. Това е едно предложение на гражданите на „Красна поляна“.

Фандъкова допълни, че според нея административните санкции, включително и финансови при физически лица, не дават резултат. „При юридически не е точно така“, коментира още кметът. Тя поясни, че не става въпрос за паленето на печки, а нерегламентирано палене на отпадъци на открито. „Това е директно тровене на хората, това за мен е престъпление. Когато говорим за дърва и въглища, там са други мерките“, допълни още кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя отчете, че може да се следи в реално време на сайта на Столична община, на специална страница, както данните от средно дневните данни от предишния ден, така и прогнозата за следващите два дни. „Това ни дава възможност да предприемаме допълнителни мерки в дни, в които се очаква или има превишение“, поясни Фандъкова относно мерките за борба с мръсния въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София