ГЕРБ категорични: Няма да позволим да се строи небостъргач в "Стрелбище"

3103
ГЕРБ категорични: Няма да позволим да се строи небостъргач в "Стрелбище"
Снимка: БГНЕС

Нашата категорична позиция е, че там не трябва и няма как да се строи. Няма да го позволим. Така председателят на Комисията по устройство на територията в Столичния общински съвет Силвия Христова от ГЕРБ коментира намеренията на НИКМИ да застрои имот на кръстовището на бул. "България" и бул."Петко Тодоров".

Това се случи на пресконференция в централата на партията днес 17 август.

По думите ѝ този терен преди много години е бил отреден за застрояване и е придобит от фирмата инвеститор чрез замяна, която е одобрена от СОС през 2006 г., когато ГЕРБ дори не е била учредена като политически субект.

„Впоследствие през 2009 г. се предприема промяна в Общия устройствен план на столицата. Именно по наша инициатива този терен е отреден за озеленяване. Към настоящия момент няма влязъл в сила подробен устройствен план, който да разрешава строителство в този терен. Категоричното ни мнение е, че тази площ трябва да остане зелена и паркова градинка в квартала“, подчерта Христова.

По думите ѝ решението на ВАС не касае разрешително за строеж, а е свързано с подробния устройствен план.

„Действително то е в полза на инвеститора и както знаете, главният архитект беше санкциониран неколкократно за това, че не одобрява този устройствен план. Той е за повторно обявяване. Моето мнение е, че няма как да се случи строителство в този терен. Не би трябвало този подробен устройствен план да бъде одобрен. Това е нашата категорична позиция – там да не се строи“, каза още Христова.

Припомняме, че НИКМИ огради цялата градинка и прилежащата ѝ улица, тъй като това е имот на фирмата. Там компанията иска да строи 43-етажен небостъргач.

Кметът на "Триадица" не каза защо разрушена улица, предизвикала бунт в "Стрелбище", години наред не е била узаконена

След като вчера (16 август) между 200 и 300 жители от столичния квартал „Стрелбище” блокираха бул. „България” и...

Вчера (16 август) фирмата разруши преградената част от улицата, но кметът на район "Триадица" Николай Терзиев издаде заповед за възстановяването ѝ. НИКМИ има срок от 14 дни, за да обжалва заповедта. Ако тя обаче остане в сила и след съдебно решение, а компанията не пожелае да я възстанови, следва глоба - между 1000 и 10 000 лева. Кметът Терзиев разказа и, че още преди няколко дни е направен констативен протокол за отваряне на заградената част от ул. "Майор Първан Тошев", но имало тридневен срок за обжалване пред главния архитект на София, като последният ден изтекъл именно вчера. От НИКМИ казаха преди няколко дни, че улицата е незаконна и това си личи, тъй като я няма в градоустройствения план.

Именно заради всички тези противоречия жители на квартала се събраха на пореден протест срещу строежа. Те блокираха движението по бул. "България" за около 15-20 минути, след което се насочиха към оградената градинка. Нервите на недоволните граждани не издържаха и те събориха половината от оградата.

От ГЕРБ коментираха и други теми, с които според тях от опозицията спекулират.

"Явно нервите на БСП не издържат вече и от тяхна страна излизат поредните манипулативни и лъжливи послания", коментираха представителите на партията на Бойко Борисов.

Жители на "Стрелбище" събориха оградата, заграждаща улица (ВИДЕО)

Жители на столичния квартал "Стрелбище" събориха оградата, която загражда градинка в района, както и и ул. "Майор Първан Тошев", чието ...

"Г-жа Нинова постоянно заявява от парламентарната трибуна, че БСП ще бъде конструктивна опозиция, а в същото време с подобни пресконференции ежедневно трябва да отговаряме на поднасяне на лъжлива информация", областният координатор на ГЕРБ за София Цветомир Паунов

Транспортният министър Ивайло Московски от своястрана коментира концесията на интермодалния терминал „Пловдив“, като разясни, че процедурата е абсолютно открита, честна, прозрачна, минала е през нотификация на ЕК за наличие или неналичие на държавна помощ при нейното изграждане.

„Направих справка в мандат на БСП дали е имало концесии, където са участвали само по 1 кандидат специално в транспортната инфраструктура, се натъкнах на 3 броя такива концесии. Не се сещам тогава г-н Свиленски да е упреквал тогава правителството. Терминалът е извън Пловдив, а не както твърди той. В случая само 1 участник е проявил интерес. Отправям предложение към Георги Свиленски, ако може днес да ми отговори – готов съм да направя всичко възможно този концесионен договор да не се случи. Ще поискам нотифициране на създаване на държавно дружество. Ще поканя лично Свиленски да му стане изпълнителен директор. Ако Свиленски постигне по-добри параметри и за първите 2 години докара повече инвестиции в развитието на терминала от 3 млн. лв., ако за периода на концесия договори инвестиция над 15 млн. и ако успее да договори по-висок доход от наем на терен, аз съм готов да си понеса политическата отговорност и ще се оттегля. Напълно сериозен съм, не се шегувам. Ще настоявам за същото и от негова страна. Направиха думата концесии мръсна дума, това не е така“, подчерта Московски.

Той допълни, че нееднократно е повтарял, че само в управлението на БСП има сключени 14 концесионни договора за транспортна инфраструктура.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София