Граждани, местна власт и бизнес обсъдиха сметоизвозването в Елин Пелин

1435
Граждани, местна власт и бизнес обсъдиха сметоизвозването в Елин Пелин
Снимка: община Елин Пелин

В заседателната зала на Община Елин Пелин на 9 септември 2021 г. се проведе среща с граждани, представители на фирми, общински съветници и служители на администрацията. Темата на срещата беше свързана с обсъждане на план-сметката за годишния размер на разходите за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци и поддържане чистота на териториите за обществено ползване, съгласно чл. 66 от Закона за местните данъци и такси за 2022 г.

На обсъждането, организирано от общинската администрация, присъстваха жители на общината, кметове и кметски наместници на населени места, общественият посредник г-жа Румяна Младенова, председателят на Общински съвет - Елин Пелин г-н Николай Плещов и общински съветници. Водещ на срещата беше г-н Николай Савов, заместник-кмет с ресор „Екология и общинска собственост“, който представи информация и данни по населенни места от общината за разходите за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци и поддържане чистота на териториите за обществено ползване през 2021 г.

В рамките на дискусията бяха обсъдени няколко варианта за намаляване на количеството битови отпадъци, извозвани до Регионалното депо за неопасни отпадъци, обслужващо общините Горна Малина и Елин Пелин, както иравитеито на екологичните политики на общината за разделно събиране на отпадъците.

Пред заинтересованите физически и юридически лица от община Елин Пелин беше представена новата план-сметка за 2022 г. и начините за определяне на размера на такса "Битови отпадъци", заедно с прогнозните разчети за дейностите по сметоизвозване на битовите отпадъци и поддържане на чистота през следващата година. Голяма част от присъстващите гражданини участваха активно в обсъжданията, като отправиха своите предложения, мнения и становища относно размера на такса "Битови отпадъци" през следващата година, определянето на промилите за физически и юридически лица и видовете контейнери, предоставяни на фирмите. Коментирани бяха различни предложения от страна на бизнес средата за оптимизиране на разходите за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци и поддържане чистота на териториите за обществено ползване.

В края на срещата пред пръсъстващите в залата бе представен новия специализиран сайт на общината - www.eco.elinpelin.bg под надслов "Зелената платформа на Елин Пелин". В новата платформа се обединява информацията за всички еко инициативи на общината, както и се представят резултатите от програмата за разделно събиране на отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София