Искат забрана на каруците в София от юни 2022 г.

1986
Искат забрана на каруците в София от юни 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Oт юни 2022 г. дa ce зaбрaни движeниeтo нa кaруци в Coфия. Тoвa прeдлoжeниe е внeceнo в Cтoличния oбщинcки cъвeт. На сайта на София вече е качено за обществено обсъждане предложението на общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и Борислав Иванов от „Атака“ за промени в ресорната Наредба за организацията на движението в града. Те предвиждат от юни 2022 г. пълна забрана за придвижването на пътни превозни средства с животинска тяг. При неспазване на забраната ще се задържа не само на каруцата, но и ще се прилага временен арест на животните, които я дърпат. За тях ще отговаря общинската фирма "Екоравновесие", която през годините доста спорно се справяше с грижата за бездомните кучета, пише в-к "Сега".

Контролът по спазването на наредбата ще се осъществява от Столичния инспекторат, от дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от Общинска полиция. Животното ще се връща на собственика му, след като той покрие разходите по неговия престой в "Екоравновесие". Предвидено е конете да пребивават в района на кв. „Требич“, като за изграждане на инфраструктура ще се похарчат 200 000 лева. Според вносителите така ще се предотврати практиката животни да бъдат връзвани пред полицейски управления.

„Мотивите могат да бъдат обособени в две направления – с оглед подобряване на пътната безопастност в града и с оглед намаляване на нарушенията при отглеждане на животни – коне, с цел придвижване на ППС с животинска тяга. Считаме, че след въвеждането на забраната и налагане на контрол икономическият интерес да се ползват ППС с животинска тяга ще спадне, което ще доведе де факто до съзнателен отказ да се ползват подобни ППС за придвижване в града, както и за отглеждане на коне с тези цели“, се казва в поясненията към внесения доклад.

Предложението каруци с животинска тяга да не влизат изобщо на територията на Столична община ВМРО и "Атака" направиха и през пролетта на м.г. Тогава то бе насочено към зам.кмета по транспорта на София. Мотивите бяха въведената извънредна епидемиологична обстановка и КПП-тата, които полицията устрои на изходите на кварталите "Факултета" и "Христо Ботев". До промени в ресорната наредба обаче през 2020 г. така и не се стигна.

Според сега действащата Наредба за организация на движението на територията на Столична община движението на ППС с впрегатна тяга е разрешено след регистрация на превозното средство в районното кметство. Все пак наредбата забранява влизането на такива ППС в зона "Първа" на София, включително и по граничните й улици и булеварди - ул. "Константин Величков", ул. "Габрово", ул. "Скопие", надлез "Надежда", ул. "202", ул. "Каменоделска", ул. "Малашевска", ул. "Първа българска армия", ул. "Резбарска", ул. "Васил Кънчев", ул. "Река Велека", ул. "Александър Екзарх", бул. "Мадрид", бул. "Ситняково", бул. "Пейо Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", бул. "Черни връх", ул. "Сребърна", бул. "Гоце Делчев", ул. "Житница", бул. "Никола Мушанов", бул. "Възкресение" и бул. "Константин Величков".

От 1 декември - разширена синя зона и нови правила за паркирането в София

Промени в правилата за паркиране и обхвата на синя и зелена зона в столицата ще бъдат разгледани на следващото заседание на Столичния о...

Забраната важи и за движение по Околовръстен път, бул. "Цар Борис III", бул. "Царица Йоанна", бул. "Сливница", бул. "Ломско шосе", бул. "Рожен", бул. "Ген. Владимир Вазов", бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", ул. "Самоковско шосе", бул. "Александър Малинов", бул. "Драган Цанков", бул. "Св. Кл. Охридски", ул. "Симеоновско шосе", бул. "Черни връх", бул. "България", бул. "Брюксел".

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София