Иван Таков: Ако бутнете Паметника на Съветската армия, няма да има сянка, в която да се скриете

3014
Иван Таков: Ако бутнете Паметника на Съветската армия, няма да има сянка, в която да се скриете
Снимка: БСП-София

Може да бутнете Паметника на Съветската армия, но тогава няма да има сянка, в която да се скриете. С тези думи лидерът на БСП-София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков се обърна към колегите си по време на днешната сесия, на която се обсъжда предложението за демонтирането на паметника.

„В дневния ред на днешната сесия попадна точка, чието единствено предназначение е да прави предизборна пропаганда и агитация. Докладът на „Демократична България“ за демонтирането на Паметника на Съветската армия, който отлежава в Столична община от 2020-та година, спешно беше изваден и хвърлен в предизборната битка. Така нареди лидерът на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини“, изтъкна той.

Според него ще се отделят часове от работното време на общинските съветници в безсмислени и безполезни за гражданите спорове. „Да бъде или да не бъде Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина на София. Това ли е въпросът?! Това ли е най-важният проблем на града и държавата ни днес? Защо е толкова спешно точно сега да решим съдбата на монумента?“, попита Таков.

И продължи: „Или този въпрос най-правилно обслужва едни партийни цели в предизборната битка за надмощие?! За едни проценти става въпрос, които трябва да бъдат взети от втрърдяването на партийните ядра“.

По думите на председателя на БСП-София това е „грозно лицемерие към гражданите на София, грозно лицемерие към всички българи“.

Таков изтъкна, че постоянно се говори за разбиване, за разрушаване, за събаряне. „Ходим по разбити тротоари, разбиваме си колите по разбитите улици в крайните квартали, разбиваме си нервите с високите цени в магазините, разбиваме си здравето с мръсния въздух и липсата на зелени площи в комплексите, разбиваме си общинското дружество "Топлофикация", разбиваме си бъдещето с липсата на места в детските градини и страховитата демографска криза... Разбивате. Години наред разбивате. И нито дума за съграждане“, каза той.

Протестиращи настояват Столична община да остави паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

Граждани излязоха на протест пред Столична община, за да изразят недоволство си срещу решението на Столичния общински съвет да премести...

„Пречи ви паметникът на Съветската армия. А не ви ли пречат високите цени? Не ви ли пречи инфлацията? Не ви ли пречи бедността на хората? Явно не“, заяви Таков.

Според него цинично се отклоняват важните теми, защото нямат решения на истинските проблеми. „И ви се налага да се скриете зад Паметника на Съветската армия. А той е много голям. И сянката му е голяма, за всички ви ще има място в нея“, каза той.

По думите му целта не винаги оправдава средствата. Дори в политиката. „Навярно с тази поредна офанзива срещу Паметника на Съветската армия се опитвате да си измиете очите пред вашите гласоподаватели за управлението с БСП в четворната коалиция. Но не забравяйте, че идеологическото противопоставяне и деленето на хората не решава техните проблеми. Дори и да имат идеологически различия, техните проблеми в града и държавата са еднакви. Ниските доходи, високите цени, инфлацията, съдебната система, липсата на справедливост... Това са важните теми днес. И ние, и вие трябва тях да решаваме“, изтъкна той.

Таков обвини управляващите, че предлагат на хората само зрелище, защото „хляб нямате и не можете да им дадете“, завърши изказването си той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Васил Терзиев ще убеждава работещите в Столична община да не гласуват партийно

Въпреки скандалите и исканата оставка: Новата организация на движение в центъра на София остава

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София