Какво представлява социалната услуга за безплатно предоставяне на GPS устройства на хора с деменция?

2081
Какво представлява социалната услуга за безплатно предоставяне на GPS устройства на хора с деменция?
Снимка: БГНЕС

В поредния епизод от подкаста "Да подредим града" председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев разказва за социалната услуга за безплатно предоставяне на GPS устройства за хора с алцхаймер и деменция и за деца със СОП и за програмите за кариерно развитие и интеграция на деца и младежи със синдром на Даун.

Ето какво ни споделя той:

➡️ Отворихме общински спортни обекти за безплатно ползване за младежи с интелектуални затруднения, които са картотекирани към специализиран спортен клуб – така насърчаваме тези младежи да постигат високи спортни резултати. През месец юни създадохме и нова социална услуга – дневен център с приоритет – спортна насоченост. Ето и другите ни инциативи:

⏺ Подкрепа за прехода от училище към зрелостта. Фондация „Светът на Мария“ създадоха клубни занимания за младежи със Синдром на Даун и други затруднения в преходния период между училище и трудовата реализация.

⏺ „Филми за достоен живот“ – поредица от филми за хората със Синдром на Даун

➡️ Заедно с фондация „Светът на Мария“ осъществихме и още една съвместна инициатива – поредицата от 3 кинопрожекции „Филми за достоен живот“, на която имах честта да бъда патрон. С въздействащата сила на киното популяризирахме каузата за достоен живот и социално включване на децата и младежите със Синдром на Даун. Прожекциите бяха напълно безплатни и бяха отворени цялата общественост.

⏺ Програма за кариерно развитие на младежи със Синдром на Даун и други предизвикателства

➡️ По моя инициатива в края на лятото дадохме старт на Програма за кариерно развитие на младежи със Синдром на Даун и други предизвикателства.

⏺ „Спортувай с Даун“

➡️ Още една инициатива, която осъществихме заедно с фондация „София – европейска столица на спорта“ и ПараКидс е „Спортувай с Даун“ – над 30 деца и младежи се включват в различни спортни дейности. Сред тях са: занимания по адаптирано плуване, занимания по адаптирани ски, две изкачвания на Черни връх и финално спортно събитие през май месец по лека атлетика, в което ще участват около 100 деца и младежи с интелектуални предизвикателства.

⏺ Арт курсове за кариерно ориентиране – „Крачка напред“

➡️ Заедно с „Момичетата от града“ насърчаваме творческите способности на децата и младежите със Синдром на Даун. Провеждаме 6 ателиета: 3 – за керамика, и 3 – за изобразително изкуство. Във всяко ателие могат да се включат до 10 деца и младежи.

⏺ Адаптиран бадминтон

➡️ Съвместно със „София – европейска столица на спорта“ и Бадминтон клуб „Ракет спийд“ провеждаме тренировки по адаптиран бадминтон.

⏺ Приобщаване от ранна възраст

➡️ Идеята на проекта е децата в детските градини – с и без затруднения, заедно да участват в педагогически занимания. Проектът предвижда на учителите в детските градини да се предостави педагогически инструментариум (материали), с който да провеждат занимания за всички деца, включвайки и децата с различни интелектуални затруднения.

⏺ „Сцена, пълна със слънца“

➡️ Проектът включи провеждане на репетиции, на еднодневен лагер и на концерт по случай 21 март – Международен ден на хората със Синдром на Даун. Така насърчаваме както танцовите, така и певческите способности на децата със Синдром на Даун.

⏺ Фондация „Воден път“

➡️ Турнир по адаптирано плуване и лифт за басейн за деца с увреждания

Със свое решение Столичният общински съвет отпусна средства на фондация „Воден път“ за закупуването на специален лифт за басейни, който да позволи на деца и младежи с различни физически увреждания да влизат безпрепятствено в басейна и да плуват.

⏺ Сдружение „Спортен клуб СОП Спорт Самбо за Развитие“

➡️ Спортно-оздравителен лагер. С финансовото съдействие на Столичната община се проведе спортно-оздравителен лагер за 22 деца с различни предизвикателства в развитието

⏺ Стартираме пилотен проект за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция или заболяване, изразяващо се в проблеми с ориентацията и риск от загубване. Предлагаме социална услуга, при която новите технологии да са в помощ на болните и техните близки. След изчезването на Сашко в Перник направихме програмата достъпна и до деца със затруднения.

ℹ️ Как работи GPS устройството?

➡️ Устройството се носи от лицето, чиято локация трябва да бъде проследявана. С помощта на вградения GPS се определя неговото местоположение. Информацията се предава към приложение на български език, инсталирано на смартфона на полагащия грижи. За целта е необходимо в GPS устройството да бъде поставена SIM карта с включени гласови услуги и мобилни данни.

➡️ Предоставя данни за историята на движението през деня. Има SOS бутон – възможност за спешно обаждане до човека, който полага грижи за лицето;

➡️ Задава се „Сигурна зона“, като при нейното напускане полагащият грижи ще получи уведомление в приложението;

➡️ Има възможност за създаване на „бял списък“ с контакти – ако няма въведени номера в списъка с контакти, само номерът, въведен при създаването на акаунта, може да осъществява повикване към устройството с цел предотвратяване на телефонни измами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com