Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карлос Контрера: Решението на съда е ясно – да се върне старата организация в центъра на София

21 юни 2024, 19:45 часа • 1638 прочитания

Върховният административен съд реши окончателно Столична община да спре действията по организацията на движение по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“.

Съдът е приел, че липсва актуален генерален план за организация на движението за участъка и всички действия по въвеждане на новата постоянна организация на движение на посочените места са неоснователни.

Още: Окончателно: Съдът отмени новото движение в центъра на София

„Решението на съда задължава да се преустанови намесата в това пространство – в най-общ смисъл“, каза в студиото на „Лице в лице“ по bTV общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

„Действащ генерален план за организацията на движението от 2017 година. Съдът посочва, че алтернативната процедура, която може да бъде приложена, не е извървяна. Те са възложили по спешност проект за цялостна реорганизация на движението. Това обаче не е спешно. Самата част от проекта и заповедта не са били съгласувани с „Пътна полиция“, посочи той.

Още: "Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

„Грешката е и другаде. Вместо да се направи изменение се е тръгнало в посока на абсолютно нова организация на движение, което е довело до колизията. Това е резултатът от прекалена арогантност и голяма доза непрофесионализъм“, допълни Контрера.

Според него решението на съда е ясно – да се върне старата организация. „Ако в момента стане ПТП там, коя организация за движение действа там? Нито един пътен експерт не излезе да защити проекта на общината. Съдебните решения трябва да се изпълняват“, каза още той.

За „София Прайд“

„При провеждането на „София Прайд“ винаги изпадаме в колизия. Това мероприятие се разрешава. За да се разреши, отговаря на условията на закона, че няма заплаха за обществения ред. В същото време се изсипват 1000 полицаи, за да го пазят“, посочи Контрера.

Още: Втори кмет на ПП-ДБ се обяви против промените на движението по бул. "Патриарх Евтимий"

 „Самото присъствие на толкова полицаи означава, че има някакъв проблем. Въпросът е защо се прави този Прайд. Аз мисля, че това мероприятие не трябва да се провежда. Това е хепънинг на последователите на „Да, България“ и „Спаси София“, добави общинският съветник.

Още: ИПБ: МВР не е предупредило за опасност при новата организация на движение в София

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес