Кметът на Самоков: По най-абсурдния начин научихме за поскъпналата вода

15501
Кметът на Самоков: По най-абсурдния начин научихме за поскъпналата вода
Снимка: Община Самоков

Владимир Георгиев е кмет на община Самоков от 2011 г. Завършил е право, преди да го изберат за градоначалник е бил общински съветник. Той застана сред съгражданите си в гнева им срещу увеличената от КЕВР по искане на „ВиК“ ЕООД – София, цена на водата. От началото на ноември месец кубик вода в обособената територия на Асоциацията по ВиК – област София, струва 2,593 лв. с ДДС. Става въпрос за територията на 22 общини. Поскъпването на водата обаче е станало при малко странни обстоятелства. За него няма решение на Общото събрание на АВиК – област София. Въпреки това искането е внесено от управителя на „ВиК“ ЕООД Никола Нитов и след определени корекции е одобрено в края на октомври.За коментар на ситуацията Actualno.com потърси кмета на Самоков.

Г-н Георгиев, кога вие и съгражданите ви разбрахте, че цената на водата е увеличена?

По най-абсурдния начин - мои съграждани ми се обадиха, за да ми кажат, че вече са си видели сметките, в които е начислена новата цена. Не мога да лъжа – имаше намерение за вдигане на цената на водата и затова с Общинския съвет ние решихме да не подкрепим и да не се съгласим с бизнес плана на ВиК-дружеството.

Кога е било заседанието?

Пролетта, април месец. Сега тъкмо гледам решението, с което ОбС ме упълномощава да не подкрепя бизнес плана. Съответно, отидох на заседанието, представих решението и те го знаят. Но за последващите стъпки на „ВиК“ - че управителят е пуснал преписка в КЕВР за увеличение на водата, аз не знаех. КЕВР е уведомил единствено ВиК-дружеството и областния управител.

А колко от общините бяхте против тогава?

Не си спомням, но не бяхме единствени против.

И след това „ВиК“ подава бизнес плана с новите цени в КЕВР и го одобряват?

Не знам дали точно бизнес плана са подали в КЕВР или са поискали увеличение на цената на водата, защото  доколкото разбрах основанието е било, че вече сме обединена консолидирана територия. Доколкото разбирам, когато не сме били обединена територия КЕВР не е могла да вдигне цената, че това е било пречка.

Поскъпването е видно как се приема от хората - с гняв? 

Аз много мога да говоря по тази тема. Хората не го приемат добре, защото в продължение на вече над 10 години не само аз, а и предишните кметове при всички обсъждания на бюджета съветниците ни питат защо заделяме от порядъка на 300-400 хиляди лева годишно за ВиК-части. И аз обяснявам, че ВиК-дружеството няма средства и ние с парите на данъкоплатците купуваме частите и  ги даваме на ВиК, за да ги возят някъде евентуално. През последните години казаха, че нямат вече възможност да влагат и да подменят водопроводи. Аз миналата година направих процедури за смяна на водопроводи, за които пак ме питаха: "Защо го правите?". В същото време имам много оплаквания от качеството на водата, от непрекъснатите аварии. Хората те виждат, че ние заделяме средства за решаване на тези проблеми, а ВиК-дружеството не. През последните години ние направихме много сондажи в Поповяне, в Клисура и аз пак моля Общинския съвет да гласуват такива средства, за да решаваме проблеми на хората с водата. Те пак не виждат дружеството да прави нещо. Неведнъж и пред МРРБ и пред Нитов (Никола Нитов - управителят на ВиК-дружеството) съм казвал, че в момента държавното ВиК-дружество плаща всеки месец на  "Софийска вода" за това, че ползва вода от яз. Бели Искър. Да не говорим, че там цялата общественост се вдигна заради лошото състояние на стената. Държавата пак нищо не предприема. И аз съм дал вариант, че ако използваме целия капацитет на „Пукнатата скала“, където те имат право на водоползване, но използват 40%, защото има аварии, трябва да се направи нов довеждащ водопровод. А източникът там може да се ползва на 100% и ВиК няма да плаща на "Софийска вода" . Буквално за една година ще си подобрят състоянието. А и цялата тази вода ще си влезе в Самоков. Но няма такива стъпки нито от МРРБ, нито от ВиК-дружеството, за съжаление.

В такъв случай каква ви е ползата от членуването в консолидирана ВиК-Асоциация?

Вие ми кажете има ли вариант, в който държавата да допуска да се създават общински ВиК-дружества?

Но нали доста общини започват да напускат ВиК-Асоциации, Петрич наскоро гласуваха за това например!?

След това, което се случва, нищо чудно и ние в Общинския съвет да повдигнем въпроса да се откажем от членството. Абсурдно е. Трябваше по съвсем различен начин да стане. Като погледнат и видят, че има решение на Общинския съвет да се гласува против, трябваше да дойдат да направят една разяснителна кампания. Извинявайте, но ние, кметовете, като изборни длъжности, правим обсъждания за какво ли не. Те направиха ли някакво обсъждане, обясниха ли на хората какво мислят да правят, каква смятат да е цената!? Добре, нямат средства за подмяна на водопроводи, за намаляване на авариите, на течовете, но най-малко можеха да си почистят резервоарите за питейната вода. Това поне не изисква кой знае колко пари. Хората го виждат това и са гневни, защото нищо не се прави, а изведнъж им се начислява по-висока цена в сметката. Не може така.

Хората вероятно биха се съгласили на увеличение, ако видят срещу какви инвестиции в общината става това?

В Самоков питат защо водата внезапно поскъпна 

Водата в Самоков скочи внезапно от 1,55 на 2,59 лева за кубик. И хората там се питат защо става така в район като техния, който никога ...

Разбира се. И затова този сектор като цяло не върви добре - заради начина, по който е структуриран. Днес е понеделник и е нормално, но на мен и в събота, и в неделя хората непрекъснато ми звънят и ми се оплакват, че има авария или няма вода. И се сърдят като им кажа, че аз не съм управител на ВиК. Казват ми: "Ама нали сме гласували за тебе!?". Да, но аз не отговарям за това дружество.

За някакво обжалване споменавате на областния управител?

Аз бях много афектиран. Обмисляхме да пуснем жалба срещу цената на водата, но когато гледахме подробно - други общини са обжалвали преди години срещу решение на КЕВР. За съжаление съдът ги отхвърля като недопустими, защото общините не сме страна. Единствената страна е областния управител. Доколкото разбирам - това, което той ни уведоми, е, че го е обжалвал. Аз поставих въпроса, включително и пред областната управа дали има някакво предварително изпълнение. Хубаво - обжалваш, върви дело, но сега им начисляват сметките. Ще върнат ли после парите на хората, ако счетат, че решението е неправилно и незаконосъобразно!? Трябваше да се решат тези неща и чак тогава да се тръгне към тази стъпка и да се предприемат някакви действия от страна на дружеството, за да могат хората да ги видят и да кажат " Да, нещо се стараят да направят. Ясно е, че всичко поскъпва, но нещо се прави". А тук такова нещо не се вижда. Хората нито за яз. Бели Искър, нито за „Пукнатата скала“ виждат някакви конкретни действия, за да може тези загуби да намаляват и да докажат, че се грижат по-добре за водопреносната мрежа.

Ако областният управител е обжалвал решението на КЕВР, тогава излиза, че управителят на ВиК е подал предложението за цената без знанието на областния управител, а областният управител е шеф на Асоциацията. Така ли трябва да се разбира?

Вижте, в КЕВР кой какво е подал и какво е направил, нека да не гадаем. Аз на това, което съм присъствал и това, което сме говорили - това знам. А за това, което те са направили, не са ни уведомили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com