Княжево, Владая и Мърчаево излизат на протест срещу лошия градски транспорт

6511
Княжево, Владая и Мърчаево излизат на протест срещу лошия градски транспорт

Жителите на столичния квартал "Княжево" и на селата Владая и Мърчаево излизат на мирен протест в неделя. Така те ще изразят недоволството си от лошото транспортно обслужване – липсата на автобуси, а тези, които се движат, са като "душегубки". Това става ясно от съобщение на Инициативния комитет, който се бори за подобряване на градския транспорт до трите населени места, които са част от Столична община.

Протестът е насрочен за 23 октомври – неделя от 16:30 часа до 21:30 часа на главен път Е79 в района на караулката преди отбивката за Владая.

По това време трафикът е много натоварен и се образуват колони от автомобили, защото се прибират в София пътувалите към Перник, Благоевград, Дупница и Кюстендил.

От Инициативния комитет декларират, че зад протеста им не стои нито една политическа партия и че в него не трябва да се търси връзка с предстоящите избори.

Жителите на Княжево, Владая и Мърчево се решили да протестират заради "пълната липса на чуваемост" от страна на отговорните институции.

Те припомнят, че на 14 септември Инициативният комитет и кметът на Владая са внесли събраните над 2300 подписа, заедно с мотивационни и подкрепящи инициативата писма в деловодството на Столична Община, но до този момент не е направено нищо.

"Това е първата демонстрация на несъгласие с безпрецедентната незаинтересованост, арогантност и нехайство" на отговорните лица и организации, но в никакъв случай не и последната, се казва в съобщението до медиите на Инициативния комитет, предаде Mediapool.

За отговорни са посочени ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), Столичния общински съвет, кметът Йорданка Фандъкова, заместникът й по транспорта Евгени Крусев и двама администратори в ЦГМ – Антон Деспотов и Али Заимов.

Планираме протестът да е мирен и нямаме намерение да спираме движението, но е възможно да има краткотрайни прекъсвания, ако не може да удържим хората, защото им е накипяло, каза Васил Николов, председател на Инициативния комитет. Той допълни, че нищо от обещаното от Столична община за подобряване на градския транспорт не е изпълнено досега.

В края на август Столична община пусна първите 70 нови китайски автобуса по няколко от линиите на градския транспорт, но сред тях не са тези към Владая. По този договор предстои да бъдат доставени нови 40 автобуса, но все още не е обявено по кои линии ще се движат те.

Недоволните настояват за незабавна смяна на автобусите, обслужващи жителите на село Владая и кв. "Княжево", с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти и норми. Настояват рейсовете да имат и велобагажници и да идват по-често.

"Ще възложа на ЦГМ да направи постоянно наблюдение по линията и ако се налага увеличение с още коли да се направи такова допълнително. Паралелно с идването на новите автобуси за градския транспорт в столицата колите, които обслужват 59-та линия също ще бъдат подменени с изцяло ниско подови автобуси", обеща зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев през август.

Инициативният комитет твърди, че по тяхната линия са прехвърлени "старите автобуси", които общината няма какво да прави, след като пусна нови автобуси по други линии на градски транспорт. Графикът на автобусите също почти не е променен. "Получихме посредствено замерване на пътникопотока, извършвано без ясна методология и в произволни дни и часове от деня с обяснението, че това било извадкова методика", се казва в съобщението на Инициативния комитет, който не приема тези замервания за коректни и като доказателство прави видеоклип как се бутат хората сутрин като сардели.

Протестиращите настояваха автобусна линия А58 да бъде възстановена и да се удължат линиите на А58 и А59 по ул. "Княжевска" до бъдещата метростанция "Горна Баня" до пускането й в експлоатация през 2019 г.

Автобусна линия А59 вече изпълнява курсове до жп гарата на Владая, като курсовете са синхронизирани с разписанието на влаковете, се казва в позицията на Столична община до недоволните.

Новата туристическа карта за градския транспорт в София вече е факт

Новата карта за столичния градски транспорт „София" вече е активна. Превозният документ е на стойност 20 лева, а валидността му е...

"Това спокойно може да бъде интерпретирано като: Автобусна линия А58 няма да я възстановим, защото дублира А59. Нищо че от Владая до Мърчаево в автобуса се возят 4-5 човека и натоварването е съсредоточено основно в района на Владая и Княжево, и че други райони на София, като Бистрица и Железница се обслужват от три линии", се казва в позицията на Инициативния комитет.

"Възстановяването на линия А58 е абсолютно необходимо и задължително и гражданите на засегнатия район няма да приемат друго решение, защото това е единственото логично", заявяват недоволните. Проверката, направена от Инициативния комитет, показва, че "синхронизирането" с разписанието на влаковете е в рамките на 30 до 56 минути.

Недоволните искат още да бъде изградена велоалея от бул. "Петко Напетов" (ст. "Горнобански път") до село Владая. На това тяхно искане до момента нямат отговор от Столична община.

Жителите на Владая и Княжево настояват и за възстановяване на маршрутна линия №22 или откриване на нова. Отново "пълна тишина" от страна на Столична община.

Те искат още и удължаване на трамвайната линия на номер 5 от "Княжево" до Владая, но отново нямат отговор. Вместо това Столична община подготвя търг за реконструкция на съществуващото трамвайното трасе, което видимо е в отлично състояние и всяка година текущо се ремонтира, като оставя живеещите по протежението на трамвая поне за около месец почти без градски транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com