Коронавирус статистика за София - карантинирани, болни от COVID-19 медици, старт на масови тестове

10576
Коронавирус статистика за София - карантинирани, болни от COVID-19 медици, старт на масови тестове
Снимка: БГНЕС

София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19 (коронавирус). До снощи в столицата има 447 заразени или 60% от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са карантина. Данните съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в изявление пред Общинския съвет днес. Той заседава онлайн, като заседанието започна със скандал заради искания да се промени правилника на работа.

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Не стана ясно обаче дали Фандъкова говори само за общинските здравни заведения или за всички, но вероятно става въпрос само за общинските болници. Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост.

ЕК с три критерия за премахване на карантините в Европейския съюз

Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване на карантините в ЕС, като все още няма възможни дати за тяхното ...

Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и дезинфектанти, увери столичната кметица.

Тествани са 792 лекари и служители, които работят на първа линия в София. 509 лекари и медицински персонал от общинските V-та, IV-таа и II-ра градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започва тестване и на служителите на Столичен инспекторат.

Тестовете са показали 4 души медицински персонал болни от COVID-19, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

Масови тестове сред ромите

Екипи на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) започнаха масовото тестване за COVID-19 в столичния ромски квартал "Факултета", предаде БГНЕС.

720 клиенти на прокуратурата след нарушение на карантината и извънредното положение

От въвеждането на извънредното положение на 13.03.2020 г. до настоящия момент, районните прокуратури в цялата страна са образували общо...

Принципът на изследването е "от врата на врата", а първият кръг от изследваните лица ще е от тези, поставени под карантина, за да се провери тяхното реално състояние. За целта здравните власти ще използват т. нар. бързи тестове, резултатите от които ще излязат веднага. След това кръгът от лицата ще бъде разширен.

В квартала вече влезе екип от 10 специалисти, а днес ще бъдат изследвани около 100 души, уточни Христо Николов, сътрудник в РЗИ и здравен медиатор в квартала.

От днес, 16 април, са въведени и частични ограничителни мерки на територията на кварталите "Факултета" и "Филиповци". На входовете и изходите им продължават да функционират контролно-пропускателни пунктове, а присъствието на полиция и жандармерия е засилено.

Доброволна помощ

Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава, добави Фандъкова, според която има възможност на много повече хора да бъде помогнато и прикани нуждаещи се да се включат. В него се включва работата на общинския "Социален патронаж" с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 души. Организирахме заедно с БЧК доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които работим – ресторанти и хранителни вериги, съобщи Фандъкова.

Черни рекорди по заболеваемост и смърт в САЩ и Русия, обаче Тръмп е оптимист

Между 2 062 485 и 2 084 940 са потвърдено болните от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб, сочат обобщени данни, като долната границ...

Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столична община, увери столичният кмет.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София