"Левицата": Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат

1363
"Левицата": Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат
Снимка: "Левицата"

С протест пред Столична община коалиция "Левицата" се противопостави остро срещу "посегателствата върху българската история и поривите на СОС за премахване на Паметника на Съветската армия от сегашното му местоположение".

Столичният общински съвет (СОС) реши в четвъртък монументът да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. "За" гласуваха ДБ, ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София", БСП беше против.

Валери Жаблянов от "Левицата" заяви, че намеренията за преместване на Паметника на Съветската армия са "предизборно мероприятие на Общинския съвет на София, което цели да укрепи пропадащия авторитет на досегашните парламентарни партии с битка срещу паметта и историята на България". "Паметникът на Съветската армия е част от паметта и историята на София и на България. Войната с паметниците не носи на никого политически успех. "Левицата" остро се противопоставя срещу опитите за поругаване на историческата памет", добави той.

Мая Манолова от новосформираната коалиция заяви: "Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат. Опасно е, когато политиците, вместо да гледат напред пътя, гледат в огледалото за обратно виждане и се опитват да трупат дивиденти от изопачаването на българската история. "Левицата" се противопоставя срещу опитите да бъде демонтиран Паметникът на Съветската армия, срещу опитите да се води война с паметниците н българската история. Надяваме се, че областният управител ще прояви разум и почтеност, каквито липсват при общинските съветници на ГЕРБ и "Демократична България". Гаврата с историята е опасна, това чертае нови разделителни линии".

Петър Първанов смята, че "опитите да променим историята не водят към нищо добро". "Историята е такава, каквато е. А паметниците пазят именно паметта за нея – за нас, за нашите деца. Народ без минало няма бъдеще", каза той.

Д-р Цветеслава Гълъбова добави, че паметникът означава памет. "Ако искаме следващите поколения да нямат памет и да бъдат дървета без корен, да съборим всички паметници и да започнем от нула. Подобни събития винаги се случват при високо социално напрежение и целят да отнемат вниманието на гражданите от съществените проблеми. Този похват винаги се използва предизборно", смята тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София