"Левицата" се обяви против премахването на Паметника на Съветската армия

2046
"Левицата" се обяви против премахването на Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Левицата" се обяви против премахването на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в София. Предложението на "Демократична България" мина днес в комисията по култура в Столичния общински съвет (СОС).

Позицията на "Левицата" гласи, че формацията е "против опитите за заличаване на историята". "Настояваме за прекратяването на процедурата по премахването на монумента. Това е акт на безумие, на подчиненост на конюнктурни зависимости и на преиначаване на българската история!", смятат от коалицията.

Проф. Овчаров: Паметникът на съветската армия трябва да се премести, тя не ни е освобождавала

Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен. Това каза проф. Николай Овчаров в "Здравей, България" по Нова телевизия. Той п...

Взетото решение от общинската комисия по образование и култура на Столична община за преместването на мемориала според тях било "израз на политическа вулгарност, историческа неграмотност и дива омраза".

Припомняме, че идеята беше подкрепена от общинарите от ГЕРБ-СДС и ДБ, а представителите на БСП напуснаха демонстративно заседанието.

"Преди да вземат това решение гласуващите най-малко е трябвало да прочетат повече и да научат, че мемориалите в Европа, посветени на победата на Съветската армия срещу нацизма, са над 4000. Само в Берлин те са 12 и германската държава поддържа и пази тези паметници с държавни средства, в Унгария са над 900 и т.н.", смятат от коалицията.

Ако решението бъде гласувано окончателно в СОС, от "Левицата" ще се обърнат към областния управител на София-град с призив да защити Паметника на Съветската армия. "Монументът е държавна собственост и е недопустимо неговото премахване или преместване!", пишат от "Левицата".

Слави Трифонов предложи на мястото на Паметника на съветската армия да има паметник на хан Аспарух

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира идеята на ГЕРБ и на Демократична България да премахнат Паметника на съветската ар...

Според решението на комисията от днек кметът на София Йорданка Фандъкова трябва да поиска държавата да премести паметника и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата. Главният архитект пък трябва да направи конкурс за промяна на плана за застрояване и регулация на градината, така че да се намери решение за използването на пространството след махането на паметника.

"Ние, от "Левицата", апелираме за мирен протест на 9 март в 8:30 часа пред сградата на Столичната община (събитието е заявено). Призоваваме всеки българин с гражданска доблест и историческа памет да се присъедини към нашето несъгласие с поругаване на българската история", завършват от коалицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София