Решено на комисия: Паметникът на съветската армия отива в музей

12222
Решено на комисия: Паметникът на съветската армия отива в музей
Снимка: БГНЕС

Премахването на Паметника на Съветската армия в София, предложено от "Демократична България" преди 3 години, беше прието днес (7 март) от комисията по култура в Столичния общински съвет. 

Идеята беше подкрепена от общинарите от ГЕРБ-СДС и ДБ, а представителите на БСП напуснаха демонстративно заседанието.

Според решението кметът на София Йорданка Фандъкова трябва да поиска държавата да премести паметника и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата. Главния архитект пък трябва да направи конкурс за промяна на плана за застрояване и регулация на градината, така че да се намери решение за използването на пространството след махането на паметника.

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина. Още: Проф. Овчаров: Паметникът на съветската армия трябва да се премести, тя не ни е освобождавала

Докато преместването стане факт, в района на паметника ще бъде поставена информационна табела на български и английски език, която ще гласи, че монументът "Паметник на Съветската армия" символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра "Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС.

Темата с премахването на паметника се завърна в дневния ред на обществото след като плочата му беше счупена и свалена от софиянец, който се оказа пенсиониран научен работник в областта на екологията и доктор на природните науки от Техническия университет в Дрезден. След това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска представителите на партията в общината да се разбързат по тази тема, въпреки че самият той в миналото е бил обявяван за "пазител" на паметника от бившия посланик на Руската федерация Анатолий Потапов.

Докладът, приет от комисията по образование и култура трябва да се разгледа и от други общински комисии преди да бъде включен в дневния ред Общинският съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Пореден протест срещу промените в движението в центъра на София

Заради фестивала Lunar: Градският транспорт ще работи до по-късно

Столична община не позволи митинг на "Безсмъртния полк"

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 25 МИР - София

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 24 МИР - София

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 23 МИР - София

Отварят нова детска градина в ж.к. „Стрелбище“

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 25 МИР - София

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 24 МИР - София

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 23 МИР - София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София