Министерството на културата щяло да се съобрази с всички експертни оценки за "Къщата с ягодите"

6299
Министерството на културата щяло да се съобрази с всички експертни оценки за "Къщата с ягодите"
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата не е взимало решение по инвестиционния проект за къщата на ул. Сан Стефано 6. Тя е паметник на културата с местно значение. Министерството ще се съобрази със становищата на всички компетентни институции и експертни оценки по този въпрос. Това се посочва в прессъобщение по повод протеста на граждани срещу разрушаването на сградата, известна като "Къщата с ягодите".

Днес десетки столичани излязоха и изразиха своята позиция за запазване на културното наследство, предаде БНР. Причината за демонстрацията е, че Министерството на културата е на път да одобри инвестиционния проект на собственика на сградата - шефът на "Лукойл" Валентин Златев, който предвижда разрушаване и изграждане на къщата наново. Според изготвен от него инвеститорски план сградата трябва да бъде съборена, фасадата й - възстановена в сегашния си вид, но зад нея да се издига модерна постройка.

"Российская газета": България си сътрудничи с Русия само на думи

България само на думи е готова да си сътрудничи с Русия, когато нещата стигнат до дела – трябва да гледаме какво ще решат в голем...

Снимка: БГНЕС

"Къщата с ягодите е само част от една поредица от злоупотреби с нашето културно наследство и затова ние искаме да го кажем на глас, да кажем какво ни притеснява и какво очакваме да се направи. И Министерството на културата е една от институциите, която е отговорна за промените", заяви изкуствоведът Кристин Разсолкова. "Тази къща е част от нашата културна и историческа идентичност. Тя ни представя и по света. Културното наследство на София е разнолико и богато, и то изчезва. Това трябва да се спре", заяви още тя.

Христо Бояджиев, също част от протестиращите, заяви: "Тук съм, защото това е една от най-красивите сгради в София и наистина си заслужава да се запази. Няма смисъл да се позволява нещо подобно, защото си имаме достатъчно унищожени комплекси и сгради в София".

Всеки ден "Къщата с ягодите“ се пази от деца. Ирина Ялъмова се е присъединила към тяхната група. "Децата са около 11-12 годишни. Явно са от близките училища. Всеки божи ден са там на обяд. Казаха, че няма да мърдат, докато не разберат, че няма да се бута къщата. И родителите им ги подкрепят. Направиха плакат – „Да не рушим, да пазим“", каза тя.

Вандалски посегателства върху историческото наследство на Асеновград

Вандали посегнаха върху историческото наследство на Асеновград, съобщи кореспондентът на Actualno.com от населеното място. Днес, по вр...

Според експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство, основания за събаряне на сградата няма, съобщава националното радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София