"Младост" спечели конкурса "Най-зелена община"

3551
"Младост" спечели конкурса "Най-зелена община"
Снимка: Екопак България

Район „Младост“ на Столична община спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г.

Проектът, който получи приза в категория „Голяма община“, представлява образователна програма за ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците в училищата и детските градини в района. Мотото на програмата е „Децата на „Младост“ събират разделно отпадъците. Целта на кампанията е 2500 от децата, посещаващи детските градини и училищата в столичния район „Младост“, да научат повече за разделно събиране и рециклиране на отпадъци чрез неформално образование, учене чрез преживяване и различни игри.

През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност.

Проектът на район „Младост“ предвижда да се разработят настолни игри за ползата от рециклирането, провеждане на уроци в училища и детски градини, изграждане на Детски Екокът със съоръжения за детски игри, кошчета и други материали, напомнящи на децата да изхвърлят отпадъците разделно. Успешното приключване на проекта ще бъде отбелязано със засаждане на цветя и поставяне на табелки в екоалеята и на пейките

Опитът на "Екопак" - иновативното мислене стимулира разделното събиране на отпадъци

Свиленград е една от малкото общини, които са пример за добра практика при разделното събиране на отпадъци. Това стана ясно от думите н...

„Щастливи сме да получим тази награда, тъй като зелената идея е в слогана, с който спечелих изборите „За по-зелен Младост“. С този проект и с подкрепата на „Екопак България“ ще образоваме децата за ползата от рециклирането и ще създадем екопространство, с което ще облагородим района“, заяви кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева.

„Радвам се, че връчвам наградата на район Младост, един от столичните райони с дългосрочна стратегия за разделно събиране на отпадъци от опаковки. „Екопак България“ има успешна история в работата си на територията на района, която се доказва от резултатите до момента. През 2017 г. домакинствата в район „Младост“ събраха и рециклираха 1073 тона отпадъци, с което спестиха 320 КВт/ч електроенергия, 23 000 литра вода, 1862 барела петрол, спасиха от изсичане са над 9000 дръвчета и намалиха депонираните отпадъци с 3800 куб. м.“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Той връчи на г-жа Иванчева статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2017 г. и чек за 25 000 лв.

Пред Actualno.com Бургуджиев анонсира, че през март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.

Екопак откри първата у нас инсталация за рециклиране на стъклото по цвят

Днес в село Равно поле в околностите на София бе открита първата инсталация на Екопак България у нас за рециклиране на стъкло по цвят. ...

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него.

„ЕКОПАК България“ АД e организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която организира и обслужва системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 84 български общини.

Мисията на организацията е да oползотворява отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата, да се грижи за чистотата на българските общини и да бъде техен партньор в дейностите по управление на отпадъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София