Награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти 2021

1900
Награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти 2021
Снимка: Столична община

Асоциация за развитие на София, Столична община, Каритас София и представителството на ВКБООН в България връчиха първите награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти днес, 17 декември, в СофияЛаб.18 декември, е международния ден на мигранта - на тази дата през 1990 г. ООН приема Международната конвенция за защита на правата на работниците-мигранти и на членовете на техните семейства. По този повод наградите целят да отличат фирми, които назначават и задържат мигранти в екипите си, да им дадат обществено признание за насърчаване на многообразието и включването на работното място и да популяризират добрите практики за професионално развитие на всеки.

“София винаги се е стремяла да бъде град, който е отворен към културените многообразия, уменията да живеем заедно, да водим града си към просперитет. Вие сте хората, които с професионалните умения и със сърцата си давате възможност на мигрантите, които са примудени да търсят дом на друго място. В живота е много важно да се живее с достойнство, а работата и заетостта са достойнство“, каза Малина Едрева от Столичния общински съвет.

„Наемането на хора в уязвима ситуация е висша форма на отговорност – от една страна към самите тях и от друга към местната общност. Адмирации към всички работодатели, които поемат съвестно тази отговорност!“, допълни Цветомир Думанов от Каритас София.

Наградите са и част от дейността на новото Бюро за информация и услуги за чуждестранни граждани, което се създаде и заработи от октомври тази година с общите усилия на СО, АРС, БЧК, с подкрепата на Пазари Запад и ВКБООН, съфинансирано от ЕС чрез Фонд Убежище, миграция и интеграция по проект Свързване.

“Благодарности на Столична община, Асоциация за развитие на София и Каритас за сътрудничеството и партньорството, защото развитията, които виждаме в София през последните години, са възможни благодарение на това, че работим заедно.”, изтъкна Петя Ковачева от ВКБООН.

КНСБ, БТПП, членовете на Работната група по интеграция събираханоминации, а организациите-инициатори избраха и победителите в 5 категории – области, особено релевантни за успешната интеграция на чуждестранните граждани. Победителите през 2021 г. имат съществен принос да намалят бариерите пред мигрантите на трудовия пазар и да подпомогнат интеграцията и разбирателството в общността на София и околностите й.

В категория устойчив ангажимент към служители-мигранти бе отличена фирмата „Конвой-Уорлд“ АД, водещ производител и дистрибутор на стоки за бита с производствена база в района на Нови Искър. Фирмата вече повече от 5 години наема търсещи закрила и получили статут граждани на трети страни. Освен така нужната работа, като социален отговорен работодател Конвой предоставя адрес, жилищно настаняване и цялостна подкрепа с други необходими услуги като записване в детска градина, личен лекар и др. В момента в Конвой работят 4 служители от Сирия и Пакистан.

В категория зелени работни места за граждани на трети страни наградата получи „Франсизкуп“ - дружество, което се занимава с рециклиране на стартери и алтернатори и тяхната продажба в страната и чужбина. В момента във Францизкупработят 3 момчета от Афганистан, които имаха шанса да получат своята първа работа в компанията. Фирмата ги предлага и безплатно жилищно настаняване.

В категория „работодател с отношение към майките и жените“ наградата получи ЕйнджълБейби ООД, фирма за дрешки за деца от 0-4 години и текстил за детската стая. Тази година ЕйнджълБейби ООД нае 3 жени от Афганистан и Йемен и е в очакване на разкриване на още 2 работни позиции за уязвими жени, като заявиха желание да наемат и квалифицирани мъже.

В категория „съчетаване на работа и учене“ победи Ортотех ООД,най-големият български производител на ортопедични медицинскиизделия. В момента в Ортотех работят 2 момчета от Афганистан, на който им се предоставя не само обучение на работното място, но и възможност да съвместяват работния процес с курсовете по български език.

В категория „работа в екип“ отличието отиде при ТераСтоун, българска компания с предмет на дейност внос, дистрибуция и директна продажба на гранитогрес, подова керамика, санитарен фаянс, технически мрамор и гранит. В ТераСтоун работят 3 души от Сирия, които получиха пълна подкрепа и приемане от екипа. И реализираха успешното им включване като равностойни колеги в един по-добър работещ екип.

“Благодаря за тази награда. Аз споделих тази новина с колегите и те са много щастливи, че по такъв начин се връща позитивна обратна връзка към нас”, заяви Георги Гюров от Ортотех.

 

Одобрени са средствата на СО за управление на отпадъците за 2022 г.

Председателят на комисията по финанси Стефан Марков, даде основания за одобрението на предложените средства. „На първо място, иск...

„България има нужда от попълнения в кадрите - от млади хора, които да се приобщават и социализират. По този начин развиваме българската икономика и държавата просперира.“ – Кирил Ангелов, Францизкуп ЕООД

 

 

Многонационалният проект „СВЪРЗВАНЕ - Инициатива за интеграция чрез свързване на градовете “(CONNECTION) е съфинансиран от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на ЕС.

 

Пиратки и фойерверки в София - само на Нова година или след разрешение от кмета

Столична община ограничава използването на пиротехника. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думит...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София