Необикновена изложба съживява велики художници от миналото

104888
Необикновена изложба съживява велики художници от миналото

Един от основните акценти на интересната изложба в галерията "Васка Емануилова", която въплатява духа на амбицията София да стане Европейска столица на културата през 2019 година, е произведението на Асен Василев "Обсъждане на картина". Картината е създадена в средата на миналия век, а личностите, изобразени на нея, дълго време остават непознати на публиката и специалистите. Научното любопитство кара Илинка Чергарова и Пламен Петров да открият и възродят тези потънали в забрава образи.

Павилион на щастието ще краси Велико Търново

Павилион на щастието ще бъде открит в 16,30 ч. Днес в парк „Марно поле" във Велико Търново. Футуристичната конструкция, проектира...

Две години на задълбочени проучвания и ровене из стари книги показват, че на платното са изобразени едни от най-изтъкнатите художници на Кюстендил - Владимир Димитров - Майстора, Иван Ненов, Крум Кюлявков, Кирил Цонев, Богомир Лазов, Стоян Венев, Борис Колев, Драган Лозенски, Борис Елисеев, Любен Стоименов, Иван Йорданов, Григор Попдимитров, Васил Евтимов, Никола Иванов – Шаната, Райна Евтимова, Евтим Томов, Богомир Лехчански, Асен Янчев, Владимир (Поп)Григоров, Мордохай Бенцион и самият автор на картината Асен Василиев. Авторите на проучването се натъкват на впечатляващ детайл от произведението, който разкрива връзката му с прословутата фреска на италианския художник Рафаело – „Атинската школа“. 

Идеята за необикновената изложба тръгва точно от разгадаването на този пъзел. Всички картини в нея са на изобразените художници. Някои от тях не са показвани с десетилетия, а в залите на галерията могат да се видят платна на великани в изкуството като Майстора и Кирил Цонев.

За всеки един от изобразените художници има кратка история и биография, с която посетителите могат да се запознаят, докато се наслаждават на картините. Тази информация е отпечатана на каталог, в който е публикуван и задълбочен анализ на проф. Евгения Калинова за културата и идеологическия императив зад желязната завеса в началото на Студената война. 

Позабравена част от София става културен център

Вероятно рядко се сещате за индустриална зона НПЗ „Хаджи Димитър“ около бившия хладилен завод в София. Е, ако сте любители...

В експозицията са включени произведения от колекциите на Организацията на евреите в България „Шалом”, ХГ „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил, и СГХГ, като последните две институции са съорганизатори в подготовката и създаването на изложбата и каталога.

Изложбата съфинансирана по Столична програма „Култура” – 2014 г. и ще може да бъде видяна до 29 септември в галерия "Васка Емануилова" в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София