Нещата с бизнеса на "Насекомо" в село Лозен ескалираха (ВИДЕО)

17903
Нещата с бизнеса на "Насекомо" в село Лозен ескалираха (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Напрежението относно разполагането на бизнеса на компания "Насекомо" в село Лозен отново ескалира. Снощи във Фейсбук се появи видео с кмета на селото Георги Младенов и Росен Маринов, представител на ГС "Развитие в Лозен".

Пред камера двамата говорят, че са били притискани на среща в Министерството на икономиката. Там, по думите им, те са се видели с трима зам.-министри – икономическия Красимир Киряков, на екологията – Петър Димитров, и на земеделието и храните – Александър Златанов.

Видеото във Фейсбук е многозначително, защото е публикувано със следната заставка: "Искате пари нали, искате пари", беше заключението на г-н Касвие (Марсенак), собственикът на фирма „Насекомо”. Не, г-н Касвие, не искаме пари".

Държавата все още не пуска фермата за насекоми в Лозен

Българската държава все още няма да издава разрешение на френската фирма за производство на ларви "НАСЕКОМО" АД да построи ферма в райо...

В нарочно прессъобщение до медиите, от ГС "Развитие в Лозен" твърдят, че Марсенак е заплашил да изтегли компанията от България и така българската икономика ще загуби "20 милиона инвестиция". Впечатлението, което се създава от прессъобщението, е, че от "Насекомо" омаловажавали желанието на жителите на село Лозен относно бизнеса им, а след реплика "Искате пари нали, искате пари", Младенов и Маринов напуснали срещата.

Какви всъщност са желанието и позицията на лозенчани: "Уважаеми господа от "Насекомо", ние в Лозен сме известни, че ценим здравето повече от парите. Не желаем миризливите Ви пари и миризливата Ви ферма в Лозен. Не желаем Вашето производство на наша територия. Не желаем да имаме нищо общо с хора, които избегнаха общественото обсъждане и ОВОС и за които 2000 подписа са малко. Ако трябва и бабите и децата ще се подпишат,ще организираме безброй митинги, за да Ви накараме да осъзнаете, че общественото мнение е важно и е важно да се махнете от китното ни село. А на обвиненията на г-н Марсенак и Френско-Българската камара , че сме против френския бизнес отговаряме, че всеки бизнес е добре дошъл на територията на Лозен, включително и френския, стига да не е въпреки и против мнението на хората от Лозен".

"Насекомо" - вън", обобщи във видеото кметът на Лозен.

Визията на "Насекомо"

От компанията изпратиха нарочно прессъобщение на 10 ноември, в което описват какво възнамеряват да правят в село Лозен. Според информацията, подготвя се демо производствен център, "в близост до село Лозен". В него ще се изгради демонстрационно, но и реално действащо производство на високопротеиново брашно, което се използва за храни за домашни любимци и в селското стопанство. За целта компанията разработва иновативно оборудване за тепърва зараждащата се индустрия – отглеждане на насекоми като източник на протеини.

Жителите на с. Лозен на протест заради ферма за ларви

Десетки жители на най-голямото село в България - Лозен, намиращо се до София, излязоха на протест против плановете за преместването на ...

Според "Насекомо", "технологията е 100% безотпадна и осигурява производството в строго контролирана затворена среда. Помещенията са проектирани без прозорци, с допълнително уплътняване на панелните фуги, а вратите са оборудвани с въздушни завеси и автоматично затваряне. Всички изходящи и входящи въздушни маси в производствените помещения ще циркулират в изцяло затворена и контролирана система. За още по-добър контрол, вентилационната и климатична система са проектирани така, че да поддържат налягането на въздуха във всяко помещение по-ниско от това навън. Освен това, специално за развойния център е поръчана и закупена озонираща система с UV тела на всеки от изходящите въздуховоди от производствените помещения. Озонът не маскира миризмите, а директно ги неутрализира.

На практика, производството представлява отглеждане на ларви от специалния вид "черна муха – войник", която вирее само при високи температури и има кратък живот.Това насекомо е ендемичноза Европа от над 100 години, но не се забелязва, защото не търси контакт с хора. В технологичния процес мухите представляват1% от обема на производство. Ларвите им се изхранват единствено с вода, бирена мая и пшенични трици и растат в чисти условия".

"Разбираме притесненията на хората в Лозен, които не познават нашето производство. Всяко нововъведение предизвиква естествена тревога в хората, но уверяваме жителите в околността, че имаме опита и технологичното know-how да създадем нашата технология в полза както на природата, така и в услуга на местната общност. Развиваме индустрия на бъдещето и подкрепата на местната общност ни е ценна. Работим прозрачно и с желание за диалог с жителите на Лозен" – това са цитирани в прессъобщението думи на Ксавие Марсенак.

Какво се случи с "Насекомо" в Елин Пелин – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София