Незаконно ли е оръжието на стрелеца от "Стрелбище" - МВР и СДВР говорят различно

6073
Незаконно ли е оръжието на стрелеца от "Стрелбище" - МВР и СДВР говорят различно
Снимка: БГНЕС

Нямаме информация дали стрелецът Петър Коджейков от „Стрелбище” е имал законно или незаконно оръжие. Това заяви шефът на СДВР Младен Маринов. Можем да кажем, че оръжието е старо и незаконно, добави главният секретар на МВР Георги Костов, като по този начин се появи леко противоречие с думите на колегата му. Всъщност е намерено второ оръжие, сочи последната информация.

По думите на Маринов не е имало операция още в събота вечерта (26 март), защото заради тъмнината „частично болното лице” (бел. ред. - Петър Коджейков) можело да се обърка кой идва, а и не ставало въпрос за терорист. На констатация, че стрелецът всъщност не е освидетелстван, Костов отговори, че „лицето” имало инсулт и след него са се появили отклонения в поведението му.

След близо 20-часова акция барикадиралият се мъж в София беше изведен от дома си

Повече от 20 часа след началото на акцията, полицията изведе барикадиралия се Петър Коджейков от дома му кв. "Стрелбище" в столицата.&n...

Според главния секретар на МВР полицията първо е разположила противокуршумни щитове и тогава е имало изстрел от страна на пенсионирания полицай. Няколко часа е отнело на полицията да изведе съпругата му, а чак след това е имало „тактически прийом” – разконцентриране на стрелеца, за да бъде задържан. При задържането е имало няколко изстрела, два от които били „насочени към жизненоважни органи” на задържащите го полицаи. Куршумите са спрени от противокуршумни щитове. Костов похвали СОБТ за свършеното, като припомни, че в такива ситуации баретите са могли да отвърнат на огъня и да убият Коджейков.

Според Нова телевизия стрелецът е награждаван за полицай номер едно на София в края на миналия век. Експерт по сигурността изрази учудване, че човекът е върнал личното си оръжие, след като се е пенсионирал. По думите му в нашето законодателство трябва да има стандартизирани психологични тестове за лица, боравещи с оръжия, които да се провеждат периодично.

Реплика на дъщеря му е провокирало избухването му. Тогава той е стрелял към крака ѝ в пода, разказа пред bTV кумицата на Коджейков. Според нея след преживения инсулт мъжът е имал бели петна в паметта си.

Според ген. Атанас Атанасов случаят много се преекспонира. Той разказа, че преди години се е с правил с подобна ситуация само с помощта на двама районни инспектори. Той определи случая като „рутинна ситуация, приключила нормално“, но по думите му „дълги години ще се споменава случая Лясковец.“

Спецотряд влезе в дома на барикадиралия се мъж в София, който стреля по полицаи

Екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма нахлуха в едната част на жилището на барикадиралия се в столичния квартал "Стрелбищ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com