X
 
 

Нов случай на сериозно застрояване в кв. "Лозенец" - и ново недоволство спрямо главния архитект

4449 1
Нов случай на сериозно застрояване в кв. "Лозенец" - и ново недоволство спрямо главния архитект
Снимка: Ана Валентино/Facebook
Пореден случай на проект със сериозно застрояване във височина и плътност в София предизвиква внимание. Всъщност вече има и петиция срещу него, която е внесена в Столичния общински съвет (СОС), както и призиви за експертна помощ.

Според публикация във Facebook, сградата ще се разпростре от ъгъла на бул. "Черни връх" 89 и продължава 55 метра по бул. "Черни връх" посока "Фантастико" и 120 метра по бъдещия бул. "Д-р Борис Вълчев".

Съгласно пуснато във Facebook твърдение за нарушения по проекта, максималното разрешено застрояване е 19 863 кв. м. (според КИНТ 3,5 за високо и КИНТ 1,3 за ниско строителство) , а от визата за проектиране, която главният архитект на София Здравко Здравков е издал "разбираме, че инвеститорът ще застрои 35 228 кв.м.", което е близо два пъти повече. Друго твърдение - "Здравков е преместил границата с 13 м. между високата и ниската зона, с което е увеличил разгънатата застроена площ и е удължил високата част на одобрената сграда, което се явява грубо нарушение на закона, тъй като промяна на общия устройствен план на София има право да осъществява единствено парламента, а Министерският съвет има право да прави само частични изменения". "Издадени са разрешения за намалени разстояния между сградата и съседна сграда с 12 м., с което нарушава Чл. 32, ал. 1 от закона за устройство на територията", продължават твърденията.

Твърди се и, че няма направена екологична оценка, макар че имало заповед за такава, а "южният вход на предвидения комплекс е разположен на 15 метра след предвидена спирка за градския транспорт, като минималното изискуемо разстояние 45 метра, което създава опасности от ПТП и се явява грубо нарушение на закона за движение по пътищата и наредбите към него".

Actualno.com

Етикети: