Община Самоков с уточнение за храната в ученическите и детски столове (СНИМКИ)

4402
Община Самоков с уточнение за храната в ученическите и детски столове (СНИМКИ)
Снимка: Община Самоков

Млякото, снимано в медийна публикация не се доставя от предприятието нито от Община Самоков, а е по държавна поръчка по програма на Министерство на образованието и няма нищо общо с храната от предприятието. Това написаха от община Самоков във връзка с публикация относно това, че общинското предприятие „Ученическо, детско и столово хранене” предоставя некачествена храна.

„Представената порция като закуска, всъщност е подкрепителна закуска, която е за междинно хранене между закуската и обяда и е изцяло съобразена с инструкциите за количество и качество на това хранене. По отношение на обяда до сега не сме получили оплакване от нито един директор. Тази храна се заплаща от учениците и ако не беше с нужното качество, нямаше да има заявки. А точно обратното, откакто ОП „Ученическо, детско и столово хранене” пое ангажимента за приготвянето й, заявките се увеличиха. Отделно, че предприятието приготвя и доставя във всяко училище 2-3 порции повече от заявените, за да се провери качеството на храната от директора и от медицинското лице. До момента няма забележки по отношение качеството на ястията. Всеки месец се правят проверки от Българска агенция по безопасност на храните, като последната приключи преди седмица. Всички проверки са минали добре, като е констатирано, че продуктите са качествени, притежават съответните сертификати и се съхраняват правилно. Храните се приготвят в конвектомати, което на практика изключва възможността продуктите да остават сурови. При готвенето на пара, каквито са изискванията за детското и ученическото хранене, вида на приготвеното месо се различава от вида на печеното / съгласно наредбата е забранено на децата да се дава пържено/. Готви се по рецептурници, съгласно наредбата за ученическо и детско хранене и се спазват всички изисквания за количеството, вида и обработката на храните. Контролът по отношение на храната за училищата и детските градини е много сериозен. От друга страна доставената храна и тази, престояла в ученическата раница, между учебниците, се различава по вид, категорични са в позицията си от община Самоков, като нарекоха твърденията „безпочвени“.

„Държали сме и сме поддържали обратната връзка с директорите на училища и детски градини и към момента единствените забележки, които сме имали е за закъснение в доставката на храната. Винаги сме били на разположение, ако има забележки или критики към храната, като сигнали могат да се подават към директор, към управителя на предприятието или към кмета, но към момента няма нито един подаден сигнал. Нито един родител не се е обърнал нито към нас, нито към директора на училището, което ни навежда на мисълта, че се търсят евтини сензации и популярност, без оглед на уважение към хората, които се стараят да приготвят вкусна и качествена храна с отговорно отношение към децата“, допълват от общината.

Още: Детската градина в село Радуил ще бъде в нова сграда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София