Общинските съветници одобриха единствения кандидат за "Общинска банка"

1587
Общинските съветници одобриха единствения кандидат за "Общинска банка"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет одобри доклада за приватизацията на „Общинска банка“ с 45 гласа “за“, 9 „против“ и четирима “въздържали се“. Така съветниците на практика дадоха съгласието си общината да продаде мажоритарния си дял в "Общинска банка" на лихтенщайнската компания "Новито опортюнитис" - класическа офшорна компания.

Докладът предизвика остри дебати сред общинските съветници. Зам.-председателят на Столичния общински съвет и зам.-председател на групата на ГЕРБ Николай Стойнев обясни, че офертата отговаря на изискванията, както и на заложената минимална цена за конкурсната процедура.

ДСБ и "Да, България" поискаха спиране на приватизацията на Общинска банка

Спиране на приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка поискаха от Демократи за силна България (ДСБ) и движение "Да България". ...

„Решението на надзорния съвет е да предложим тази процедура, класирането и приватизационния договор за утвърждаване от Столичен общински съвет. Ако Общинският съвет има положително решение, това означава, че ще бъде сключен договор, при който трябва да се изплатят 20% от сумата. След това има срок, в който кандидатът трябва да осигури становище от КЗК и БНБ и след което може да се финализира процедурата“, допълни той.

По думите му, ако не се получат такива съгласувателни становища от тези институции, няма да бъде финализиран договорът. „Решението е на Общинския съвет дали тази процедура да продължи“, добави той.

Трайчо Трайков от Реформаторския блок посочи, че най-доброто е сделката да бъде осъществена.

„Сега всичко отива в ръцете на БНБ. Разбирам хората, които изразяват скептицизъм. Трябва да признаем, че БНБ е била безупречна през последните 20 години. Ще наблюдавам с голямо внимание за това какво влиза, какво се случва и какво излиза от БНБ. Убеден съм, че ще бъде отговорено на интереса на хората, заради които съм тук. Ако някой си мисли какво може да се случи с банката - притежаването на банката отсега нататък ще бъде свързано с разходи, а не с приходи за общината“, каза още Трайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София