Официално: "Витошка" пешеходна и от "Алабин" до "Св. Неделя"

6327
Официално: "Витошка" пешеходна и от "Алабин" до "Св. Неделя"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие предложението за въвеждане на пешеходна зона от ул. "Алабин" до пл. "Св. Неделя". Решението беше взето с 37 гласа "за", 9 "против" и 11 "въздържал се".

В подкрепа на тази зона няколко пъти се обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков.

Незаконната автогара около "Александър Невски" влезе в СОС

Незаконната автогара около храм-паметника "Александър Невски" влезе в дневния ред на първото заседание от новия политически сезон на СО...

С въвеждането на новата пешеходна зона ще се премахне възможността за ляв завой от ул"'Алабин" към бул. "Витоша". Посоката на движение по улица "Позитано" пък ще бъде обърнато в участъка от улиците "Лавеле" до "Леге".

Според изчисленията на дирекция "Транспорт" към Столичната община промяната ще повлияе на между 300 и 500 автомобила, които ползват този маршрут, за да продължат към булевардите "Александър Стамболийски", "Княгиня Мария Луиза" и "Тодор Александров". Вместо това те ще трябва да ползват тесните квартални улици "Княз Борис I" и "Цар Самуил".

В началото на дебатите общинският съветник Борислав Бориславов (СДС) заяви, че докладът, с който се предлага промяната, е некомпетентен и непълен. "В мотивите му няма нищо, пише само, че има необходимост от пешеходна зона. Няма нито дума за това как тази промяна ще се отрази на движението, а пише, че тепърва ще се възлага да се направи такава оценка", обърна се той към колегите си.

Той обърна внимание и на това, че не е обърнато внимание на становището на институциите, които се помещават в района. "Напомням ви, че София е столицата на България. Точно в този район е струпана цялата администрация, там няма само хора, които се разхождат и пият кафе, има хора, които вършат работа", добави още Бориславов.

Той попита дали предстоящото въвеждане в експлоатация на 74-метрова "Сити тауър", към която ще бъде възможен достъп с автомобил единствено по улица "Алабин", няма да затрудни допълнително трафика в района.

От октомври в София: Удължено време на синята зона, разширена зелена зона

Столичният общински съвет одобри промени при платеното паркиране в столицата, които ще влязат в сила от октомври. Синя зона в София в...

Ръководителят на дирекция "Транспорт" от своя страна отговори, че с промените ще се намали чакането на светофарите на кръстовищата на бул. "Витоша" с "Алабин и "Александър Стамболийски", което би облекчило трафика.

След него думата взе социалистът Калоян Паргов, като той заяви, че "отказва да бъде идиотът, както гражданите на столицата ще наричат общинарите, взели това решение". Червеният общински съветник предложи да бъде направено обществено обсъждане преди да се вземе решението.

По думите на Паргов граждани са изпращали до БСП множество сигнали , недоволни от затрудненото движение в центъра на София, след като голяма част от бул. "Витоша" бе превърната в пешеходна зона.

Според него общинските съветници от ГЕРБ правят пореден експеримент с гражданите на София. 

Съветникът от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев подкрепи обособяването на пешеходните зони в центъра на София с мотива, че това е и една от стъпките за превръщането на София в зелен и екологично чест град. "Това е моя принципна позиция още от самото начало на мандата на Общинския съвет и знаете, че аз съм един хората, който предложи пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски" също да бъде превърнато изцяло в пешеходна зона", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София