Осъдиха Столична община за бездействие и несправяне с мръсния въздух

3173
Осъдиха Столична община за бездействие и несправяне с мръсния въздух
Снимка: istock

След почти петгодишна съдебна битка, граждани и граждански организации осъдиха Столичната община, че с действията и бездействията си е допуснала сериозно и опасно за здравето на хората замърсяване на въздуха. Според Група Чист въздух, съдът констатира наднормените емисии на фини прахови частици (ФПЧ 2.5 и 10) в столицата и задължава Общината в максимално кратки срокове да предприеме конкретни действия и мерки за ограничаване на замърсяването.

“За нас това е огромен успех, който отваря пътя на софиянци и всички в България, да отстояват правото си да живеят в чиста околна среда и да дишат чист въздух. Решението на съда показва, че гражданите могат с дружни усилия да отстояват правата си”, заявява Димо Господинов, един от адвокатите по делото.

Спаси София: Столична община глобена с още 2,5 милиона лева заради ремонта на Западен парк

Столична община е глобена с още 2.5 млн. лв. евросредства за ремонта на Западен парк. МРРБ е наложило финансова санкция на Общината зар...

Източник: iStock/Guliver

Вероятно най-големият успех на гражданския иск срещу Столична община се изразява в констатацията на съда за липса на достатъчно мерки срещу замърсяването в редица ключови сфери като битово отопление и транспорта. “Решението задължава управляващите Общината в 12 месечен срок най-накрая да предприемат смели мерки срещу всички замърсители, независимо от източника им. Те включват въвеждане на стимули за незамърсяващи методи за отопление, изграждане на паркове в кварталите, както и ограничения на транспорта и горенето на твърдо битово гориво, поне в дните с високи нива на замърсяване. Очакваме в най-кратки срокове Общината да излезе с конкретен и смел план за действие”, заявява Ивайло Попов от сдружение "За Земята".

Столичната община е осъдена да предприеме мерки и в сферата на транспорта, който е съществен източник на фини прахови частици и други вредни емисии. “Трябва да се повиши привлекателността на градския транспорт и да се изгради свързана мрежа от велоалеи, с цел намаляване на използването на автомобилите и даване на екологична алтернатива за придвижване, както и да се изградят етажни паркинги в кварталите”, споделя Андрей Зографски от "Спаси София".

От "Спаси София" заподозряха лобизъм в Столична община за покупка на автобуси

От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно съкращаване на градския транспорт в София. В доклад, внесе...

Съдът отхвърли и искането от страна на частните адвокати на Общината, коити претендираха за необосновано високи разходи по делото от 108 000 лв. От "Спаси София" припомниха, че за разлика от адвокатите, наети от Столичната община, юристите по гражданския иск са работили абсолютно безплатно в продължение на почти пет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София