От "Артекс" пуснаха видео изявление срещу исканията на кмета на "Лозенец"

6982
От "Артекс" пуснаха видео изявление срещу исканията на кмета на "Лозенец"
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова

По повод искането на новия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов ДНСК да премахне сградата „Златен век“, от компанията "Артекс" разпространиха видео изявление до медиите.

"При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма", казват от "Артекс".

Според компанията, от друга страна, се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до "изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение" - нещо, което от "Артекс" повтарят за втори път в последните два дни.

Припомняме, че с решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа.

"Въпреки това, ние от „Артекс“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строежа, тъй като уважаваме върховенството на закона. Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г. (бел. ред. - защо това не е така, вижте позицията на Константин Павлов и "Демократична България"). Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф. Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други", подчертава строителят.

"Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд. Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи.

От ДБ видяха "някои допуснати неточности" от страна на ДНСК за "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) разпространи становище по повод искането на кмета на район „Лозенец“ за ...

Продължаваме да твърдим, че в една правова държава законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, особено от институциите, както и че принципите на демокрацията изключват своеволни, еднолични и противозаконни действия на хората, които в момента са на власт", считат от "Артекс".

"Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и подкрепата на обществото ни задължава да продължим да се борим за едно по-светло бъдеще и по-добра и независима бизнес среда в България", казват още от строителната компания.

Още подробности по темата четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София