От ЦГМ искат депутатски съпруг да върне 426 000 лeвa

3493
От ЦГМ искат депутатски съпруг да върне 426 000 лeвa

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) в София възнамерява да съди фирмата на съпруга на бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева за това, че отказва да върне парите от скандалната поръчка за спирки на градския транспорт, заради които зам.-кметът по транспорт, ръководството на центъра и самата Коцева подадоха оставките си.

Едва след като се оказа, че общината е сключила договор с фирма на съпруга на народния представител от ГЕРБ Ирена Коцева - Сотир, кметът Йорданка Фандъкова реши да провери и изпълнението на самата поръчка. Одитът показа, че изграждането на вече платените от общината 60 съоръжения - навеси на спирки, изобщо не отговаря на поръчаното като технически параметри от кметството. В резултат на това в края на юни кметът поиска изпълнителят да възстанови сумата от 284 000 лв., които е получил по договор. Сега обаче от ЦГМ искат депутатският съпруг да върне общо 426 хил. лв., което е с 50 на сто повече от стойността на поръчката. Според договора при проблем със спирките фирмата трябва да върне на общината 150% от изплатената сума, тъй като се начислява и неустойка. Фирмата обаче отказва да върне парите, затова и ЦГМ ще се обърне към съда. Не е ясно защо първоначално кметът искаше да се възстанови само платената сума, но без неустойките, предаде в. „Сега”.

Опозицията в София: Не е вярно, че дълговете на градския транспорт намаляват

Не е вярно, че общинските транспортни дружества в София не трупат дългове. Това твърди в своя позиция Градският съвет на БСП, визирайки...

Сега обаче Фандъкова, която лично поиска оставките на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и ръководството на ЦГМ, подкрепи претенцията на градския транспорт да получи повече пари.

"За радост, договорът, който е сключен, е сключен така, че възложителят да има възможност да претендира не само за връщане на цялата сума, а даже за връщане на 150% от сумата, защото има и една санкция, заложена в договора от 50% при проблем със самото изпълнение", обясни тя.

"Смятам, че това, което е направила фирмата, го е направила безупречно. Аз не виждам нищо скандално", защити вчера пред Нова тв фирмата на мъжа си бившата депутатка Ирена Коцева, която веднага след отлъчването й от парламента се върна на старата си позиция - директор на училище в Самоков.

СТОЛИЧЕН ЗАМ.-КМЕТ ХОДИ "НА ГОСТИ" НА ДЕПУТАТКА, ЧИЙТО СЪПРУГ РЕМОНТИРА СПИРКИ в СОФИЯ

ЦГМ харчи жестоко, без да има обяснение за сериозни разминавания

225 600 лв. с ДДС, за да се рекламира в медиите, е платил Центърът за градска мобилност (ЦГМ) от началото на тази година. Сумата е плат...

Според репортаж на Нова тв съпругът на Коцева е извършвал ремонти в училището, докато съпругата му пак е била директор, но преди да стане народен представител. Коцева отказа да коментира за какви ремонти точно става въпрос. Единственото, което стана ясно, е, че те не са били обект на обществени поръчки, т.е. че вероятно са били за по-малки суми, отколкото изисква законът, за да се обяви конкурс. Според Коцева няма никакъв конфликт на интереси в това, че е възлагала работа на фирмата на съпруга си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София