От "Екопак" искат не само глоба за клошарите, а в бъдещ момент - затвор

13448
От "Екопак" искат не само глоба за клошарите, а в бъдещ момент - затвор
Снимка: Gettyimages

Наистина ли в София се готви нова наредба, с която ще се налагат по 1000 лева на кошарите? На този въпрос Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак”, обясни, че проблемът е, че клошарите вземат най-ценните рециклируеми материали от специалните контейнери. В контейнерите остават 5-7% такива отпадъци, а трябва да са 80% от всичко хвърлено, добави той.

Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а на държавата. Ние като организация инвестираме в тези контейнери и когато някой посегне на тях, той краде. Загубите ни са между 7 и 9 млн. лева годишно, оплака се Бургуджиев пред Нова телевизия.

Орлин Ваташки: С новата Наредба за отпадъците ГЕРБ прехвърли проблема върху гражданите

След вчерашното гласуване на новата Наредба за управление на отпадъците в София, което премина при скандални обстоятелства, общинският ...

Попитан дали ще е решение да има глоба от 1000 лева, Бургуджиев заяви, че това е първата стъпка. В останалите европейски страни се лежи в затвора за „такава кражба”. Бургуджиев раздели клошарите на две – на гладни хора и на хора, които печелят много добре от вземането на рециклирани матеирали. Втората група е организирана, има си автомобили. Подаваме сигнали към МВР, а оттам казват: „Ами какво да правим, не можем да ви пазим контейнерите”.

Коментар направи и общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева, която уточни, че проектът за наредба касае контейнерите за разделно събиране. Радева е и двигателят по скандалната Наредба за управление на отпадъците, за която Actualno.com писа. Радева уточни, че за превенция контейнерите за разделно събиране на боклука са с по-малки отвори, за да не може да се вземат отпадъците.

Всичките сме така бе, душа – така клошарят Петко обясни, че си изкарва хляба. Той добави, че е много трудно да се бърка в контейнерите на „Екопак”, защото отворите са малки. Вземам отгоре, само ако са пълни. А друга жена добави, че „цигани сме, никой не ни взема на работа”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София