От РЗИ твърдят, че всички басейни в София са изрядни

12642
От РЗИ твърдят, че всички басейни в София са изрядни
Снимка: БГНЕС

Откритите басейни в София са изрядни. Независимо от това проверките в тях продължават, но предвид началото на летния сезон все още няма нарушения. Това заяви пред БГНЕС д-р Десислава Драганчева, главен инспектор към Отдел "Държавен здравен контрол" към Дирекция "Обществено здраве" при Столична Регионална Здравна инспекция (РЗИ-София).

Може би не знаете, но в столицата има цели 156 басейна, като 46 от тях са открити със сезонен характер на работа. Инспекторите на РЗИ-София, пък са задължени да ги проверяват минимум два пъти по време на експлоатационния сезон, както и при постъпили сигнали от страна на граждани и институции.

От 1000 лв. до 5000 лв. - това е сумата, която собствениците на басейни трябва да извадят, ако не отговарят на всички критерии на РЗИ. При повторно нарушение сумите се покачват. Освен паричните глоби, има и санкции с административно-наказателни мерки, включващи предписания със задължителни срокове за изпълнение, актове за констатирани нарушения и, или заповед за временно спиране от експлоатация на обекта.

Процедурата един басейн да бъде открит за работа се оказва по-сложна от очакваното. В момента част от откритите столични басейни са пуснати в експлоатация, за друга част текат процедури по задължително трикратно пробонабиране преди началото на експлоатационния период. След излизане на резултатите от акредитирана за целта лаборатория за водните проби, химичните и биологични показатели, и след извършване на оглед с цел установяване на изискванията към материално-техническата база, обектите функционират нормално през летния сезон.

До момента инспекторите на РЗИ са извършили 23 проверки в открити плувни басейни и са набрали 53 проби, които все още са в процес на анализ. По време на инспекцията се проверява хигиената на спортните обекти, включваща наличие на съблекални, душове, тоалетни, изправност на ВиК инсталации, както и пробонабиране с цел доказване на качествата на водата. Следи се и дали зелените площи в близост до басейните се обработват.

Мътност на водата, мръсни тоалетни, непочистени или неизправни душове в тоалетните. За това най-често са се оплаквали до РЗИ посетителите на басейните през миналите летни сезони. Констатациите на самата инспекция от предишни години показват наличие на проблеми с качеството на водата, които са предизвикани от неправилната й експлоатация, но не само от дружеството, което стопанисва басейна, но и от самите ползватели. Най-често това се изразява в пропускането на вземането на душ преди и след ползване на басейна, внасянето в басейна на храни и напитки, ползването на басейн с персонални здравословни противопоказания, като стомашно-чревни и кожни проблеми.

На сайта на РЗИ-София има електронни пощи, на които гражданите могат да съобщават при всяко нарушение или съмнение за такова в столичните басейни. "Контролът над плувните басейни е строг, самите стопани са заинтересовани да се поддържат добре. Посетителите могат спокойно да се възползват от тази разхладителна услуга през летните дни", увери, обаче д-р Драганчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София