Отново протест срещу премахването на паметника пред НДК

2242
Отново протест срещу премахването на паметника пред НДК
Снимка: БГНЕС

Въпреки демонтажа на паметника при НДК - „1300 години България”, граждани протестираха за трети път за неговото запазване и реконструкция, предаде БГНЕС.

Протестиращите развяваха български знамена, а от време на време покрай тях преминаваше и някой друг гражданин, който не беше съгласен с тях.

Защитниците на паметника настояват да бъде възстановен така, както е изглеждал вместо да бъде разрушен. Сред поддръжниците на идеята за запазване на паметника е големият български художник акад. Светлин Русев. В подкрепа на запазването на паметника се обявиха и Съюзът на българските архитекти и Съюзът на българските художници.

Не съм съгласен нито със събарянето на паметника, нито с построяването на нов паметник тук, заяви пред БГНЕС Алекси. Според него възстановяването на войнишките паметници се използва като довод от общината, за да бъде разрушен сегашния паметник. „Най-малкото войнишкия паметник сега го използват като довод, при положение, че от 30 години има друг проект, има избрано място и има направена първа копка. 30 години никой нищо не е направил. Само седят и чакат, а сега го използват, за да оправдаят събарянето на този паметник, посветен на нашата държава”, убеден е протестиращият.

Според него войнишкият паметник вече не кореспондира с новата обстановка на парка. „Той е един мемориал, а тук хората идват, за да се забавляват, да карат кънки, скейтбордове, има детска площадка. Как ще сложат един мемориал тук, като мемориалът изисква съвсем различна обстановка. Хората идват тук, за да се забавляват, а не да отдават почит. За това е нужна тиха, спокойна обстановка”, заяви още Алекси.

Омръзна ни България да бъде разрушавана отвсякъде, коментира инж. Павлина Чернева. „Какво направиха на мястото на Мавзолея, който разрушиха. Уникална сграда, а обаче след това какво-един паркинг. Хората ни се чудят. Паметникът е свързан с историята на България. Нищо не пречи да се възстанови и паметникът на загиналите ни войници. Има площ. Мястото на архитектите е да съчетаят единия паметник и другия. Какво печелим от разрухата”, запита жената.

Тя изрази недоумение защо паметникът е оставен да се руши 27 години. „Къде е властта? Власт, която носи само разруха. Няма бъдеще тази държава. Няма ли да се поучим от историята и грешките си? Утре ще се забранят книги, вдругиден ще започнат да ги палят, къде отиваме? Това не напомня ли някои години преди да избухне хитлеризма? Не трябва да се посяга на свободата и на свободата на словото. Какви ги чака младите хора?”, запита Чернева.

„Чудим се, че са неграмотни, агресия, но то е с години. Откакто избухна демокрацията се върви целево по този път, защото прост народ се манипулира много лесно. И сега с паметника се разрушава нещо, което трябваше да поучи поколенията. Много лесно се руши”, каза още тя.

От своя страна Долорес Абаджиева запита защо никой от „тези естети” не скочил, когато съборили един исторически слой на София. „Те мълчаха. Трябва да има екип от архитекти и специалисти, които не робуват на политически страсти. Те да решават съдбата на паметниците и града. Това е задължително, защото се превърнахме в една дупка и никой не ни уважава”, убедена е Абаджиева.

Тя е категорична, че няма как да дойде някой от Западна Европа и да ходи по счупени тротоари, дупки и мръсотия. „Ние да събаряме всичко, да строим някакви сгради, които имат само финансов ефект и да искаме някой да ни уважава. Няма да ни уважават. На първо място вече толкова години няма експерти, които да имат концепция за този град”, смята още Абаджиева.

Депутати и общинските съветници от БСП също подкрепиха протеста за запазването и възстановяването на паметника „1300 години България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София