Паргов предупреждава: ГЕРБ цели по-високи данъци в София, за да прави нови проекти

31336
Паргов предупреждава: ГЕРБ цели по-високи данъци в София, за да прави нови проекти
Снимка: БГНЕС

В бъдеще единственият вариант да може Столична община (СО) да поеме дългове, за да реализира проекти, е да увеличава приходната си част. На фона на финансовата криза единственият начин да се увеличи приходната част е да се увеличат данъците и таксите на столичани, за да може да издържим на желанието на някои да може да реализира масово обекти, без те да са финансови издържани. Това заяви пред журналисти общинският съветник от групата на БСП и председател на БСП София Калоян Паргов, предаде БГНЕС.

Паргов говори по въпроса заради приемането на стратегия за управление на дълга на Столична община 2014 г. – 2018 г. Още вчера социалистите се обявиха против стратегията, като заявиха, че оспорват верността на данните и изчисленията в стратегията. Паргов припомни, че стратегията е документ, който по закон всяка община трябва да приеме.

Софийският лидер на БСП направи сравнение на финансовата политика на СО сега и през 2009 г. и начинът, по който се поема дълга. Според него през 2009 г. политика на общината е била доста по-консервативна. Допускаше се в рамките до нови 10% праг да бъдат взимани кредити, които да се използват за съфинансиране на европейски проекти, които общината реализира и проекти с добавена стойност, които носят и приходи, заяви той и добави, че сега се наблюдава нова политика в това отношение. Според Паргов се поемат дългове за обекти, които нямат такава добавена стойност. Пример били последните 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, които били за обекти, които нямат такава добавена стойност. Реализират се масово обекти, което не е лошо, но са на гърба на данъкоплатеца, коментира той.

Заради съмненията ни поискахме до януари 2015 г. СО да не встъпва в нови задължения, което не беше прието от мнозинството. Опасенията са, че новият кмет на столицата след 2015 г., без значение кой е той, ще се наложи да плаща дълговете на досегашното ръководство до 2020 г., вместо да търси привлечени средства, за да реализира нови проекти основно по европейски фондове, добави Паргов.

За обвиненията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че критиките на БСП по стратегията са пиар акция, Паргов я помоли, когато реже ленти, да кани и всички, които имат принос към едно или друго постижение, а не само Борисов, който е председател на ГЕРБ, но и Орешарски, който беше премиер и довърши голяма част от проектите на Борисов, които той не успя да реализира.

От своя страна кметът на София посъветва групата на БСП да чете не само финансовия доклад на зам.-кмета Барбалов, но и оценките и външните одити, които се правили на Столична община. Тя прочете част от доклада на Сметната палата, която е направила проверка по политиката на дълга на общината, където се казвало, че "схемата на обслужване на дълга не поражда риск за финансовото състояние на общината".

Оценките, които се дават от международната кредитна агенция и от Сметната палата са, че имаме консервативна политика по дълга, балансирана финансова политика и по-скоро консервативна, заяви Фандъкова и добави, че политиката на СО не е променена, заеми се взимали само с инвестиционна цел и съфинансиране на европейски проекти и само от европейски институции.

Всички тези, които чух от БСП, са плод на предизборната им кампания, в която не бих искала да влизам, категорична бе тя. Според нея критиките на социалистите са нищо повече от предизборна спекулация. Не може да се хвърлят просто ей така обвинения, не вярваме на Сметната палата, на международните кредитни агенции, на никого, а нещо се съмняваме. Това е несериозно, каза още столичният кмет.

Зам.-кметът на СО с ресор финанси Дончо Барбалов пък обяви, че към края на декември 2013 г. дългът на СО е бил 486 млн. лв. В него се включват заемите, които са усвоени към момента и японския заем, който е изчислен към курса към момента, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София