Патриарх Неофит: Свободата е най-висшият дар от Бога

2872
Патриарх Неофит: Свободата е най-висшият дар от Бога
Снимка: БГНЕС

Честит празник, нека всички да се чувстваме свободни, щастливи и със светли надежди за утрешния ден. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Днес се проведе тържествена литургия в памет на загиналите за Освобождението на България в патриаршеската катедрала „Александър Невски”, предаде "Фокус".

Борисов: Нека да пазим българското и защитаваме европейските си ценности

Честит 3-ти март, българи! С Националния празник на България поздравявам всички сънародници. Това се казва в поздравление на минис...

Стотици се събраха в храм-паметника "Александър Невски". Патриархът отслужи и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ, предаде БНР.

В обръщението си към присъстващите той посочи: "За вярата и свободата. В тази именно последователност църквата гледа на подвига на нашите освободители и затова цени толкова високо тяхната християнска и човешка жертва, защото тази жертва е не просто изпълнение на войнски дълг, а жертва пред Божия олтар. Честит и благословен да бъде празникът на българската свобода. Божият мир и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Амин!"

По време на тържествената литургия патриарх Неофит заяви, че народът ни днес уверено гради своята политическа независимост. "3 март е денят, в който бе подписан Санстефанският мирен договор и фактически беше положено и началото на Третата българска държава, така по божията свята воля със свои сили и с безкористната жертва и помощ на братските православни войни за по малко от десетилетие народът ни успя да върне всичко онова което бе загубил в края на 14 те столетия своята църковна независимост, политическа независимост и суверенитет”, посочи още патриарх Неофит.

Той определи свободата като най-висшият дар от Бога и каза, че Българската православна църква почита войнския и духовния подвиг на всички наши братя, които са отдали живота си за българската свобода.

Официалната церемония по издигане на националния трибагреник пред паметника на Незнайния воин и базиликата "Света София" по случай 138-годишнина от Освобождението на България също започна, предаде БГНЕС. 

Хиляди се стичат към връх Шипка по случай 3 март

За националния празник 3 март стотици българи се стичат към историческия връх Шипка за тържествата по случай 138-мата годишни...

Камбанен звън огласи площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. 

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посрещна държавния глава Росен Плевнелиев. Президентът и Върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев бе съпроводен от бригаден генерал Ставрев. Държавният глава направи преглед на строените части и поздрави строените представителни части, съставени от гвардейци, на площада пред Паметника на Незнания воин. 

Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците ще донесат националния трибагреник, за да го издигнат на това знаково за България място. Традицията на това място да са тържествените държавни церемонии е след 1989 г., а Паметникът на Незнайния воин е издигнат на 22 септември 1981 г. по случай 1300-годишнина от създаването на Българската държава. 

На официалната церемония присъстват председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова. Стотици софиянци и гости на столицата също наблюдават тържествената церемония. 

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Ученици и учители влизат безплатно в 8 държавни музея за 3 март

По повод националния празник - 3 март, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, и министърът на културата Ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София