Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По нови процедури и правила: Търсят на шефове на шест общински дружества

08 юли 2024, 12:37 часа • 1101 прочитания

От ПП-ДБ-СС са подготвили доклади, които предстои да бъдат разгледани на предстоящото заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 11 юли, за избор на ръководители на шест основни общински търговски дружества, които в момента нямат ръководство, по нови критерии и правила. Става въпрос за общинските дружества, чиито управителни органи са с изтекъл мандат - "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест".

ОЩЕ: ПП-ДБ-СС иска да се сменят шефовете на няколко общински дружества

Общинският съветник Борис Бонев подчерта, че общинските търговски дружества управляват икономика за около 3-4 млрд. лв., затова подходът при избора на ръководители трябва да бъде много сериозен.

"От самото начало бяхме категорично несъгласни да се назначават временни ръководства на тези дружества до провеждане на конкурс", каза Бонев. Той обясни, че при въвеждането на този принцип автоматично се изключва възможността за истински подготвени хора да спечелят честни конкурси.

Бонев също обърна внимание, че обикновено у нас временното става постоянно. "Въпреки че по закон шест месеца от назначаването на временно изпълняващ длъжността трябва да се проведе конкурс, има редица случаи, като "Софинвест" например, където ръководството е назначено временно до конкурс и така вече няколко години. Нямаше как да се съгласим по един неоткрит и непрозрачен начин да бъдат назначени хора", каза Бонев.

ОЩЕ: Общинските предприятия и търговски дружества предоговарят цените за ток

По какви критерии ще се избират?

Неговият колега - общинският съветник Бойко Димитров, заяви, че е ключово да започне процедурата за конкурси за нови управителни органи. "Искаме с тези конкурси да покажем нов начин на управление на града ни и да осигурим прозрачни процедури, за което сме заложили ясни точки за повече прозрачност на процедурата", каза Димитров.

Предвижда се публикуване на бизнес програмите на всички кандидати, след като минат устните изслушвания, така че да бъде гарантирана наистина равнопоставена конкуренция между отделните кандидати. Предлага се и излъчване на устните изслушвания, за да се разбере всеки кандидат колко добре познава дейността на дружество и как е успял да защити своята бизнеспрограма и въобще да отговори на зададените въпроси.

ОЩЕ: Кой са най-богатите по активи общински фирми?

Според Димитров е от изключителна важност да се осигури конкуренция и участие на повече професионалисти затова и се залагат минимални срокове за подготовка на бизнеспрограмите, тъй като досега е имало практика да се дават 14 дни, като е ясно е, че за този срок не е възможно един кандидат да вникне в целия обем на документацията и да подготви добре обоснована програма. Затова в момента срокът, който се залага, е минимум 30 дни, като се залагат и ясни условия към самите кандидати, така че да се явят доказани професионалисти с опит в съответната сфера.

Общинският съветник Емилия Ангелова заяви, че се залагат допълнителни критерии при конкурсите като професионален опит, релевантен на предмета на дейност на дружеството, като основният стремеж е да се намерят опитни управленци, както и пресичане на дългогодишната практика бордовете да са награда за лоялни партийни кадри. По думите ѝ има дружества и бордове, в които има хора, които са се занимавали с българска лингвистика например. Включват се критерии за опит в управление на проект на стойност над 5 млн. лв., както и опит в управлението на колектив от минимум пет човека в период от пет години. "Включва се и критерий, свързан с добра репутация", подчерта Ангелова.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес