Посоченият от СОС за кмет на "Младост" го е страх от дела и напуска след Гергьовден

2578
Посоченият от СОС за кмет на "Младост" го е страх от дела и напуска след Гергьовден
Снимка: БГНЕС

Няколко дни съм в отпуск, паралелно с това съм пуснал молба за освобождаване и се оттеглям. През това време г-н Румен Русев ще е кмет, с моя заповед – докато съм в отпуск. В отпуск съм до следващата седмица. Това заяви посоченият от Столичен общински съвет (СОС) Владимир Клисуров.

По думите му той е в отпуск "3 или 4 дни", като трябвало да бъде изчислено колко точно, защото 7 май е неработен ден - заради Гергьовден.

Eлен Герджиков: Оставката на временния кмет на "Младост" е бягство от отговорност

Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”. ...

Попадам в един казус, в който има два пътя – има стопирани строежи, като трябва да се разгледа кой проект по каква процедура и защо е спрян. В този момент ме поставят на мястото на г-жа Иванчева, като или трябва да разписвам документите, които са пратени от главния архитект Здравко Здравков т.е. да напускаме сума ти строежи, а другата алтернатива представлява дела заради неспазени срокове, например по Закона за устройство на територията (ЗУТ), обясни Клисуров. "Оттеглям се, защото не виждам как много строежи могат да се спрат по законов начин", подчерта досегашният временен кмет на "Младост" и член на Инициативен комитет "За Зелен Младост", като поясни, че имало много инвестиционни проекти по паркинги и градинки, против волята на гражданите, но законни. Той добави, че и сега разписва много документи по процедури за строежи.

Всяка една процедура по преписка, която не е извършена от кмет на район или от главен архитект на район, винаги може да се извърши от техните преки началници - кмета на Столична община или главния архитект на София, стана ясно на пресконференцията от думите на архитекта на район "Младост" Стефан Стефанов. Във Facebook пиарът на Община "Младост" Петър Кърджилов публикува следния въпрос: "Защо щом г-жа Иванчева забавя, не е издала тя самата уведомленията за строежите към гражданите на "Младост", така че да се придвижат преписките?"

Със строителни процедури не съм се занимавал с практиката си. Архитект Русев, архитект Стефанов за мен са много компетентни хора, а архитект Русев се съгласи и му благодаря, че излезе на топа, добави Клисуров.

Временният кмет на район "Младост" подаде оставка

Временно изпълняващият длъжността кмет на „Младост” Владимир Клисуров подаде оставка. Това се случва няколко дни, след като...

Същевременно арх. Румен Русев обяви, че "всичко, което е подадено по законов начин, ще бъде пуснато". На Русев му беше напомнено, че точно той беше посочен "на листче" в съдебна зала от арестуваната кметица на "Младост" Десислава Иванчева като инициатор на случилото се с нея и със заместничката ѝ Биляна Попова, което той не коментира, а само каза, че в последните 2-3 месеца не бил говорил много с Иванчева. "Отказвах няколко пъти да съм заместник на г-жа Иванчева, в един момент приех. Аз бях единственият човек, с изключение на един колега, който беше против строежа на "Гаранти Коза“ (бел. ред. - "Гранд Каньон", в квартал "Младост").

Русев добави и, че каквото законно е идвало при него, го е придвижвал за 2-3 дни, в законов срок. "Ако не придвижа преписки, които са законосъобразни, аз ще си изцапам ръцете. Няма да го направя", категоричен беше Русев. Нито той, нито Клисуров дадоха някаква статистика колко преписки за строежи се бавят, колко се очертава да бъдат пуснати и колко ще бъдат спрени заради евентуални дефекти.

Статистика

На фона на тази пресконференция излязоха официални данни от НСИ, според които през първото тримесечие на 2018 година местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 162 жилищни сгради с 6 247 жилища в тях и 815 987 кв. метра разгъната застроена площ (РЗП), на 26 административни сгради/офиси с 33 101 кв. метра РЗП и на 1 026 други сгради с 638 272 кв. метра РЗП.

Апелативният спецсъд остави в ареста кметицата на "Младост"

Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста, предаде репортер на БГНЕС. Апелативният спецсъд гледа мярката на кмета на &...

Спрямо предходното тримесечие (октомври - декември 2017 година) издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 10,3%, жилищата в тях - с 14,7%, а общата им застроена площ - с 9,8%. При броя на издадените разрешителни за строеж на административни сгради и на други сгради също се наблюдава спад съответно с 13,3 и 9,2%, като общата застроена площ на административните сгради нараства с 13,2%, докато РЗП на другите сгради е по-малко със 7,7%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София