Предлагат вместо Бронзовата къща в София да се издигне паметник на хан Аспарух

29621
Предлагат вместо Бронзовата къща в София да се издигне паметник на хан Аспарух

Незабавно да се спре изграждането на "Бронзовата къща" в София, докато не се изяснят абсолютно всички обстоятелства около нейното поставяне. Това заяви общинският съветник и съпредседател на ПГ5 инж. Симеон Славчев. Целта на "Бронзовата къща" трябваше да бъде символ на приемствеността на Европредседателството съответно от българска и австрийска страна, припомни той.

Той изрази позицията си и недоволството около изнесените факти от архитекта на инсталацията, която вече е безсмислено да се прави. На това място инж. Славчев предлага да се вдигне паметник на създателя на българската държава хан Аспарух. Най-сериозният му аргумент е, че няма такъв.

"Бронзовата къща" ще бъде издигната на мястото на мавзолея

На мястото на разрушения през 1999-та година мавзолей на Георги Димитров в София ще бъде издигната "Бронзовата къща". Конструкцията е ...

"Инсталацията трябваше да бъде изградена до 1 януари 2018 г. и да стои освен през цялото време на българското европредседателство, но и до края на година. Днес, няколко дни преди края на българското европредседстелство "Бронзовата къща" не е построена, а нейният автор архитект Деянофф изнесе скандални данни и факти около реализацията на проекта.

Тъй като целия Столичен общински съвет беше подведен, а доколкото разбирам от архитект Деянофф умишлено, настоявам първо кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова незабавно да излезе и изнесе всички факти около "Бронзовата къща" и съответно да потвърди или отрече изнесените от архитекта факти, заяви той.

"На второ място управляващите Столичната община да посочат кой е виновен за поредния скандал в София, този път и с международно участие. И не на последно място виновните за създалата се ситуация и поредния грозен скандал, който ще остави много сериозно имиджово петно върху София, да понесат политическа и административна отговорност.

И тъй като много и постоянно се спекулира за това какво да представлява пространството около Българска народна банка и бившия мавзолей, предлагам на това място да бъда издигнат паметник на създателя на българската държава Хан Аспарух. Мотивите ми за това предложение са, че не е допустимо в столицата на България да няма паметник на създателя на българската държава", допълни Славчев.

Хан Аспарух с големи шансове да замени монумента "1300 години България"

Нежеланият монумент „1300 години България" пред НДК си отива. На мястото на Петоъгълника - това е най-любезното му име, дадено от...

"На следващо място считам, че пространството около БНБ е най-подходящо в цяла София за издигането на паметник на Хан Аспарух, тъй като от там минава най-големият туристически поток. Тоест всички туристи, които ще посетят София ще могат да видят и научат кой е създателят на българската държава, и да научат тази изключително важна част от българската история.

Считам, че идеята за изграждането на паметник на Хан Аспарух в центъра на София ще обедини не само столичани, но и цяла България. В тази връзка официално ще входирам в Столичния общински съвет доклад с предложение за издигане на паметник на Хан Аспарух на мястото, където беше разположен бившия мавзолей", категоричен е общинският съветник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София